ULLERN: De er nyutdannede innen førstehjelp, sykepleier Robert Stolpnes, hjelpepleier Mary Suyia Khayumbi og enhetsleder ved Ullern kommunale hjemmetjenester, Roger Holmen.

De vet hvor viktig den nye kunnskapen er, og nøyaktig hva de skal gjøre når et medmenneske trenger deres hjelp som mest.

– Det handler om å beholde roen når man er oppe i en slik situasjonen. Den roen får man av å vite nøyaktig hva man skal gjøre og i rett rekkefølge, sier Khayumbi.

Stolpnes nikker samtykkende. Når det står om liv og død, og minuttene teller, da bør hodet holdes kaldt.

– Vi ble kastet rett inn i en situasjon hvor det handlet om liv og død, sier Solpnes om førstehjelpskurset de deltok på i september.

LES OGSÅ: Bydeler slakter Sykehjemsetaten

– Gjort oss trygge

Med på kurset var også tre deltakere fra Diakonhjemmet.

– De mange øvelsene vi var igjennom har vært med på å gjøre oss trygge. Når man vet nøyaktig hva man skal gjøre, prøver å slappe av og å holde hodet kaldt, da har man de beste forutsetningene for å gjøre en god og potensielt livreddende jobb, sier Solpnes.

Men, for at kunnskapen nå skal utnyttes til det fulle har de tre representantene fra hjemmetjenesten et innstendig ønske:

– Vi trenger øvelsesutstyr; en dukke, en maske og en hjertestarter. Får vi ett slikt utstyr er det flott, men hadde vi fått to eller tre slike utstyr hadde det vært fantastisk, sier Holmen og legger til:

– Vi er i tjeneste hver dag, døgnet rundt. Før eller senere vil vi kunne komme opp i situasjoner hvor tilgjengeligheten av slikt utstyr kan bety liv eller død.

– Da snakker jeg ikke bare om for en av våre 600 brukere, men også «mannen i gata».

LES OGSÅ: Sterk skihistorie ble film

Kan du bidra?

Som utdannet helsepersonell er de ansatte ved Ullern kommunale hjemmetjenester pliktige til å hjelpe hvis ulykken først er ute.

– Vi har 16 biler ute på veien blant bydelens 31 000 innbyggere. Med tanke på alle arbeidsplassene som i tillegg befinner seg innenfor bydelens grenser, kan en av våre ansatte opptre livreddende i en kritisk fase før ambulanse er på stedet, sier Holmen.

Nå håper han, sammen med Robert Stolpnes og Mary Suyia Khayumbi på hjelp fra private, og/eller fra næringslivet.

– Det utstyret vi trenger vil både bli brukt i treningssammenheng for å trene alle våre ansatte, men også være med i biler som er i tjeneste. Det er et behov av stor betydning som vi nå håper noen har mulighet til å hjelpe oss med, avslutter Holmen.

Har du mulighet til å bidra og/eller ønsker mer informasjon? Ta kontakt med enhetsleder Roger Holmen: roger.holmen@bun.oslo.kommune.no.

LES OGSÅ: – Dette er verdens største dugnad