*Nettavisen* Nyheter.

Noen får opp mot 100 millimeter nedbør - mens andre får 25 grader og sol

 

SOL OG VARME: Buskerud, Telemark og Agder er blant stedene som har godvær og varme i vente til helgen. Temperaturprognosen (innfelt) gjelder Drammen lørdag. Foto: (Meteorologisk institutt)

Godt med minusgrader flere steder i Sør-Norge natt til torsdag, men til helgen kommer varmlufta. Mye regn og oransje farevarsel for Trøndelag og Nordland.

19.09.19 12:22

OSLO (Nettavisen): Nattefrosten var på plass flere steder i Sør-Norge natt til torsdag, og mange opplevde å måtte bruke isskrape på bilen.

Meteorologisk institutt melder om minusgrader på flere målestasjoner under 1000 meter, som 6,3 minusgrader på Hovden, minus 5,3 grader på Rena og minus 4,4 grader på Dagali og Folldal. Dette var de laveste temperaturene målt i lavlandet natt til torsdag.

- Dette ble nok siste natt med kuldegrader i lavlandet på en god stund, varsler meteorologene.

Klikk på bildet for å forstørre.  

VARMLUFT PÅ VEI: Slik var temperaturene noen utvalgte steder natt til torsdag. Nattefrosten har inntatt Sør-Norge, men varmluft er på vei. Foto: (Meteorologisk institutt)

Venter opp i 25 grader

- Det kan nok bli ganske bra temperaturer i Sør-Norge til helga. Lørdag ser det ut til at deler av Telemark og Agder får de høyeste temperaturene. Prognosen antyder like oppunder 25 grader. Søndag blir det en litt annen vindretning. Da er det på vestsiden av fjellet man får de høyeste temperaturene. Vestlandet kan få rundt 20 grader søndag, sier statsmeteorolog Marit Berger til Nettavisen.

Meteorologene venter nå på et høytrykk som ligger sør for Storbritannia og ventes å flytte seg østover mot helga.

- Da kommer det opp ganske varm luft, og de sørligste delene av landet vil til fulle nyte godt av dette, mens varmlufta når ikke helt opp til nord, sier meteorologen.

Det fineste været i helga ventes å komme i Sør-Norge sør for Stad lørdag. Søndag på Vestlandet ser også fin ut, men med noe mer skyer.

Sjekk oppdatert farevarsel på yr.no

Oransje farevarsel for Trøndelag og Nordland

For Trøndelag sør for Trondheimsfjorden og sør på Helgeland har meteorologene sendt ut farevarsel for et vått døgn fra fredag morgen til lørdag. Samtidig har NVE sendt ut oransje farevarsel for flomfare.

- Det ventes 40 til 100 millimeter nedbør på 24 timer, med de største mengdene i ytre strøk, sier meteorologen.

«Fare for overvann i tettbygde områder. Se www.varsom.no for mer informasjon. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Noen reiser vil kunne få lenger reisetid. Lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning», heter det i farevarselet.

NVE har sendt ut varsel om flomfare på oransje nivå for deler av Trøndelag og Nordland.

«Det er ventet mye nedbør, opp mot 100 mm i løpet av fredag. Nedbøren starter natt til fredag når en front passerer, og det er fare for byger i etterkant. I samme periode stiger temperaturen slik at all nedbør ventes som regn, og i områder hvor det ligger snø ventes denne å smelte», heter det i varselet fra NVE.

Det vemtes omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder, overvann i tettbygde områder og stengte veier og bruer.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Værprognosene for byene Trondheim (øverst), Bergen, Kristiansand, Stavanger og Oslo de neste dagene varsler temperaturer godt på pluss-siden. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag