*Nettavisen* Nyheter.

Noen sentrale treningsprinsipper

Når du skal begynne å trene er det smart å sette opp et treningsopplegg som skal sikre at du når målet ditt. Her kommer treningslæren inn og gir retningslinjer som hjelper oss til å sette opp riktige program

24.02.06 10:22

Når du skal begynne å trene er det smart å sette opp et treningsopplegg som skal sikre at du når målet ditt. Her kommer treningslæren inn og gir retningslinjer som hjelper oss til å sette opp riktige program. Vi har noen sentrale «treningsprinsipper» som gjelder for både kondisjon og styrketrening, og her får du presentert noen av dem.

Prinsippet om belastning og tilpasning

Kroppen har en fantastisk evne til å tilpasse seg de belastninger den utsettes for. Denne tilpasningsevnen kalles gjerne adaptasjon. I vid forstand forklares ordet adaptasjon som en organismens tilpasning til miljøet. Hvis miljøet endres, tilpasser organismen seg for bedre overlevelsesevnen i det nye miljøet. Trening er et sterkt stimulus for adaptasjon, og evnen til å tilpasse seg treningsbelastninger kalles gjerne for trenbarhet.

Adaptasjon

Det er vanlig å dele kroppens adaptasjon til et visst stimuli inn i tre faser:

1. Sjokk – når kroppen utsettes for en ny og uvant belastning reagerer den med stølhet og ømme muskler. Dette har vi alle opplevd!

2. Tilpasning – kroppen tilpasser seg belastningen, og prestasjonsevnen bedres

3. Stagnering – kroppen har allerede tilpasset seg belastningen, og ytterligere tilpasning er ikke nødvendig. Treningsfremgangen uteblir.

For å unngå stagnasjon må man legge opp til gradvis økende treningsbelastning.

Overload

For å forbedre et individs prestasjonsevne, må kroppen altså utsettes for en belastning som overstiger utgangsnivået/tilvent nivå. På norsk ville et slikt stimulus kunne kalles en «overbelastning», men jeg velger her å bruke begrepet «overload». Dette fordi overbelastning på norsk gjerne forbindes med noe negativt og sykelig.

Det som er viktig å få med seg er at en treningsbelastning som for en veltrent person kan være midt i blinken, for utrente kan være helt feil. Derfor er det viktig at du hele tiden tilpasser treningen din til det nivået du til enhver tid befinner deg på. Det er ikke alltid like lett og vite dette, men er du flink til å variere og samtidig øke treningsbelastningen gradvis har du gode muligheter for å lykkes.

En riktig kombinasjon av belastning og restitusjon gir overkompensasjon. For hard trening og utilstrekkelig restitusjon vil kunne medføre at prestasjonskurven ikke når opp igjen til utgangsnivået før neste økt gjennomføres. Over tid vil dette kunne medføre fare for overtrening. Dersom belastningen ikke er tilstrekkelig hard, vil prestasjonskurven ende på utgangsnivået. Slutter man å belaste kroppen, vil den fysiske formen naturlig nok bli dårligere.

Prinsippet om spesifisering

Treningstilpasninger er høyst spesifikke. Det gjelder ikke bare fra aktivitet til aktivitet, men spesifisiteten gjelder også intensitet, varighet og så videre.

Dette prinsippet forklares enkelt som at man blir god på det man trener på. Ønsker å bli god til å sykle, så hjelper det lite hvis du kun trener jogging og liknende.

Prinsippet om individuell og helhetlig stimulering

Alle mennesker er forskjellige, og faktisk er vi nok nesten like forskjellige inni som utenpå. Arv, kjønn, alder, treningsbakgrunn og miljøet vi lever i gjør hvert enkelt individ unikt. Med helhetlig stimulering menes det at vi må ta sikte på å trene «hele» mennesket. Dette inkluderer fysiske, psykiske og sosiale faktorer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag