Noen ville gi bort valpen gratis

- Jeg fikk hjertebank da jeg skjønte hva dette var for noe, sier matmor Kristin Røgeberg.

30.06.11 20:09

Svindel med kjæledyr florerer på internett. Nå skal Kristin Røgebergs lille sjarmtroll gis bort gratis på nettstedet omplassering.no, skriver Ringerikes Blad.

Det vesle sjarmtrollet på ni uker hopper og spretter på verandaen, mens «matmor» Kristin Røgeberg fortviler. Nylig la hun ut en annonse på Finn. Bare dager etterpå var annonsen kopiert av svindlere og lagt ut på omplassering.no.

Se den ekte annonsen her og den falske annonsen her!

Fikk telefon
Det var en inspektør i Mattilsynet som gjorde henne oppmerksom på dette. I den falske annonsen står det at valpen er i Oslo og gis bort omgående. Annonsen ser lik ut som originalen, bortsett fra noen «google-norske» setninger som «leveransen er klar og venter på nye hjem» og «veldig haster», samt at alderen er «5 month».

- Jeg fikk hjertebank da jeg skjønte hva dette var for noe. Først trodde jeg at damen fra Mattilsynet tullet. Her har noen kopiert annonsen min og skrevet det om på dårlig norsk og gebrokkent engelsk. For meg gjør det jo ingenting, men det som er ille er at folk kan gå på annonsen, sier hun.

- Jeg synes dette er skikkelig ubehagelig, sier Røgeberg som hittil har solgt åtte slike valper rundt om i Norge.

Kamerun-svindel
Ifølge flere medieoppslag er det Kamerun-svindlere som står bak de falske dyreannonsene på nett. En vanlig framgangsmetode er å oppgi at? hunden er i utlandet, og derfor må kjøperen sette inn penger på en konto for å få dyret til Norge. Flere klarer å livnære seg på godtroende nordmenn som biter på. Røgeberg regner med at samme framgangsmetode er brukt her.

- Noen vil før eller siden få ubehag med denne annonsen. Jeg ville selv aldri gått på noe slikt, for man gir jo ikke bort valper gratis. Det er levende vesener, og da bruker man ikke utrykket?«leveranse», sier Røgeberg.

Selv ble Røgeberg oppmerksom på slik svindel gjennom et TV2 innslag nylig.

- Det var svindlere i Kamerun som lurte folk med salg av dyr. Nordmenn har jo alt gått på limpinnen. I et tilfelle var den en som tapte 300.000 kroner.

- Går du videre med saken?

- Nei, jeg har ikke så mye datakunnskap og vet ikke hvordan jeg kan finne de som står bak, sier Røgeberg.

Hun advarer folk mot å tro at hundevalper kan gis bort gratis på nettet, slik svindelannonsene gir inntrykk av. – Selv ikke de som er ren rase, blir gitt bort, de koster flere tusen. Disse cairn-valpene har fin stamtavle, og det ligger mye penger og arbeid bak. Du blir forbanna når slikt skjer, sier hun.

Ringerikes Blad har forsøkt å komme i kontakt med ansvarlige bak www.omplassering.no uten å lykkes.

Utbredt svindel
Veterinær Mirjam Hauke Tønnesen er ansatt ved Mattilsynet i Sundfjord og Sogn og Fjordane, har arbeidet mye med problemet. Hun sier svindelen er utbredt.

- Det er bra at avisene skriver om dette, slik at folk blir oppmerksom, sier hun.

- Hva skal folk gjøre for å unngå svindel på nett?

- De skal ha is i magen. Ta kontakt med oppdretter når du vet hvilken rase du vil ha. Kom i dialog på telefon og diskuter hva som kan tilbys. Dra på hjemmebesøk og se til at valpen er der sammen med moren, råder hun.

Annonser med «gratis rasevalper» er bare å styre unna.

- Hvis noe er for godt til å være sant, er det svindel, sier hun.

Veterinæren anbefaler disse nettstedene for en trygg handel.

- Dyrenett.no, buy24.no, zett.no og canis.no. De fjerner svindelannonser raskt. Nettsteder som ikke gjør det bør unngås. Hun legger til at «google-norsk» er et typisk trekk ved svindelannonsene. Og når valpen er annonsert at den er i Norge men befinner seg i utlandet, skal man heller ikke bite på agnet.

- Nettet har ført til store positive forandringer men folk må ha kritisk sans. Når noe skurrer må man reagere, sier Tønnesen.

Les flere saker fra Ringerikes Blad her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.