Nok en syk hummer fanget i Larvik

Foto: Arkiv (Østlands-Posten)

- Faren er definitivt ikke avblåst, sier hummerekspert.

01.10.10 08:00

I oktober i fjor fikk to larviksfiskere hver sin amerikanske hummer - en hunn og en hann - i Larviksfjorden. Felles for de to eksemplarene var at begge led av en fryktet skallsykdom som har lagt store deler av hummerfisket dødt på USAs østkyst, skriver Østlands-Posten.

De to hummerne var de eneste med denne sykdommen som noensinne er fanget utenfor amerikanske farvann.

I forrige uke ble imidlertid enda en syk hummer tatt i larviksdistriktet. Denne gang i Ula.

- Mer alvorlig enn først antatt
- En kamerat av meg som er hobbyfisker fikk en amerikansk hannhummer i krabbeteina si, og den bar tydelig preg av å være smittet av epizootisk skallsykdom. Allmenntilstanden var heller ikke noe å skryte av. Jeg sendte den derfor umiddelbart til Havforkningsinstituttet i Bergen, sier yrkesfisker Anders Paulsen.

Der rakk forskerne akkurat å ta de prøvene de trengte før hummeren døde. Nå frykter de at sykdomstrusselen er mer alvorlig enn de først antok.

- Faren er langt ifra avblåst, sier hummerforsker Ann-Lisbeth Agnalt ved Havforskningsinstituttet til Østlands-Posten.

I våres besøkte et forskerteam fra instituttet Larvik for å gå gjennom flere hundre hummere som var fisket av larviksfiskere på dispensasjon fra Fiskeridirektoratet. Da fant man verken amerikanske eller syke hummere, og mange pustet lettet ut.

Det er det ingen grunn til, mener Agnalt.

- Vi har hele tiden tatt denne saken på alvor, og at det nå har blitt fanget enda en infisert amerikansk hummer bidrar bare til å understreke viktigheten av å få i gang tiltak så fort som mulig.

- Mange spørsmål ubesvart
Hvorfor det kun er i Larviksfjorden man hittil har funnet de syke hummerne, vil hun ikke spekulere i.

- Det er altfor mange spørsmål som er ubesvart. Hva er egentlig denne sykdommen for noe? Kan den smitte over til vår egen, europeiske hummertype? Vi har søkt om midler til et større overvåkingsprosjekt i fjorden deres for å finne ut omfanget av både den amerikanske hummeren generelt og syke eksemplarer spesielt.

Den amerikanske hummeren er en hummerart som forekommer naturlig langs østkysten av Nord-Amerika fra Cape Hatteras, North Carolina i sør til New Foundland i nord. Arten blir regnet som farlig, ifølge Norsk svarteliste.

- Den finnes ikke naturlig i våre farvann, men importeres til Norge for konsum. Det er mennesker som - bevisst eller ubevisst - kaster eksemplarer over bord som er årsaken til at stadig flere amerikanske hummere er å finne langs norskekysten, sier Ann-Lisbeth Agnalt.

- Forby import fra USA
For Paulsen er løsningen enkel.

- Forby import av levende hummer fra USA straks. Den amerikanske hummeren lager store problemer for sin europeiske slektning, og hvis denne sykdommen skulle smitte artene imellom, ville det vært en katastrofe, sier han.

Les flere saker hos Østlands-Posten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.