RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nok en trist dag på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs fikk en tung dag. De oljerelaterte aksjene tynget, mens lakseaksjene var verre.
Oslo Børs er fortsatt tynget av de oljerelaterte aksjene samt at politikerne varsler strengere kontroll med lakseindustrien. Hovedindeksen ble sendt ned 2,91 prosent til 379,60 poeng,

Oljeprisen hadde en noe volatil utvikling tirsdag. Etter en rolig start falt oljeprisen før den steg igjen. Mot slutten av dagen falt prisen på et fat Nordsjøolje med levering i juli til 70,19 dollar.

Dollaren styrket seg noe fra tidligere bunn og kostet da Oslo Børs stengte rundt 6,06 kroner.

Oljetungvekterne med Statoil og Norsk Hydro i spissen ble de mest omsatte aksjene og ble sendt ned henholdsvis 1,68 prosent til 176 kroner og 2,91 prosent til 167 kroner. En av fredagens vinnere, DNO, falt hele 5,76 prosent uten at det forelå noe nytt fra selskapet.

Det lille oljeselskapet Altinex falt 4,09 prosent til 1,64 kroner, men holdt seg fortsatt emisjonskursen på 1,55 kroner fra forrige uke.

Nedgangen i oljeprisen fikk også innvirkning på en rekke andre aksjer denne dagen. SeaDrill falt hele 7,52 prosent til 83 kroner, mens Awilco Offshore falt 6,48 prosent. Aker Kværner ble også rammet av svak oljeservicesektor og endte ned 6,46 prosent.

Petroleum Geo Service var det eneste lyspunktet blant tungvekterne denne dagen og steg 1,36 prosent. Meglerhuset UBS Waburg var sultne på PGS-aksjer tirsdag og sto bak 83 prosent av nettokjøpene.

Oslo Børs innførte børspauser i henholdsvis Simrad Optronics samt det kanadiske selskapet Questerre. Begge aksjene figurerte høyt på vinnerlisten tirsdag.

Børspausen i Simrad skyldtes at aksjekursen stakk til himmels uten at det forelå noen forklaring fra selskapet. Etter en liten halvtime ble børspausen opphevet. Senere ble det kjent at investor Morten Narverud har kjøpt 2,1 millioner aksjer i selskapet. Aksjen endte opp 29,59 prosent til 6,35 kroner.

Det kanadiske oljeselskapet Questerre endte opp 8,64 prosent. Oslo Børs innførte en børspause i aksjen for å finne ut om det var ulik informasjons i markedet. NA24 iMarkedet skrev at Questerre melder at de har gjort et betydelig funn av olje i forbindelse med Vulcan-feltet og det tok drøye to timer før Børs opphevet børspausen.

Vollvik-favoritten DynaPel fulgte opp med en oppgang på 10,64 prosent til 26 kroner. Selskapet er i ferd med å gjennomføre flere emisjoner på nivåer godt over denne prisen og noen like under. Meglerhusene First Securities og Netfonds sto bak alle nettokjøpene denne dagen.

Lakseaksjene fikk seg en knekk denne dagen og bidro sterkt til at Oslo Børs ble blytung mot slutten av dagen. IntraFish refererer i dag til et leserinnlegg fra stortingsrepresentantene Lars Peder Brekk og Steinar Gullvåg fra henholdsvis Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Brekk er lederen av Stortinget Næringskommité, mens Gullvåg er Aps fiskeripolitiske talsmann og begge tar til orde for en ny retning i forbindelse med tildelingen av konsesjoner. De viser til at det rødgrønne flertallet i Stortingets næringskommité ønsker en helhetlig gjennomgang av konsesjonspolitikken og ber departementet vurdere utleie og bortfeste av oppdrettskonsesjoner. Det skal ifølge brevet være grunnlag for et nytt konsesjonsregime og mer differensiert eierskap i havbruksnæringen.

Dette fikk lakseaksjene til å reagere. Cermaq endte ned 6,39 prosent, mens Pan Fish falt 3,52 prosent. Lerøy Seafood ble sendt ned 2,64 prosent.

Markedet virker ikke bry seg noe særlig om nyheten rundt ansettelsen av den nye konsernsjefen i Norske Skog. Aksjen falt rundt 2,70 prosent etter at det ble kjent at Christian Rynning-Tønnesen er ansatt som ny konsernsjef i Norske Skog. Rynning-Tønnesen tar dermed over etter Jan Oksum som måtte gå som leder i det norske papirkonsernet.

Nervøst på Wall Street

Industriindeksen Dow Jones stiger rundt 0,14 prosent til 11.064,89 poeng, mens aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen stiger 0,16 prosent til 1.266,31 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller rundt 0,05 prosent til 2168,83 poeng etter en langt bedre start.

Tirsdag stiger aksjemarkedene på Wall Street og henter inn noe av det tapte etter gårsdagens tunge børsfall.

I går skremte den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke markedet med sine inflasjonsutsikter, og dette medførte at rentefrykten kom signende tilbake. Etter at en rekke nøkkelindikatorer ble kjent, uttalte Bernanke at det kan bli nødvendig å bruke renteverktøyet for å få kontroll på inflasjonen.

Bernanke sa i en tale at kjerneinflasjonen over de siste 3-6 månedene er faretruende nær den øvre del av det han ser forenelig med prisstabiliteten.

Den amerikanske sentralbanken så samtidig tegn på at veksttakten boligmarkedet kan føre til en noe svakere utvikling i den amerikanske økonomien. Det at det blir skapt færre nye arbeidsplasser er et annen moment Bernanke trakk frem.

Dollaren styrker seg noe mot euroen og yenen, etter å ha vært svakere tidligere denne uken. Dollaren handles for 0,78 euro og 113,00 yen. Målt mot den norske valutaen går dollaren for 6,06 kroner.

Oljeprisen var også med å tynge de amerikanske markedet i går, men faller tilbake etter at oljemarkedet har fått fordøyd Irans utspill i forbindelse med landet atomprogram.

Mandag steg oljeprisen til godt over 73 dollar i den amerikanske handelen etter at Irans åndelige leder Ali Khmanei truet med å bruke oljeeksporten som våpen hvis USA eller EU angriper landet. Tirsdag faller oljeprisen tilbake og oljekontrakter med levering i juli omsettes på Nymex for 72,02 dollar.

Wall Street indikeres opp

Dow Jones Indicative faller 0,35 prosent, mens Nasdaq-futuren stiger 0,09 prosent. Den mer brede S&P 500-futuren stiger 0,11 prosent.

Mandag fikk de amerikanske aksjene mye juling etter at inflasjon og rentene igjen kom i fokus.

I går skremte den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke markedet med sine inflasjonsutsikter, og dette medførte at rentefrykten kom signende tilbake. Etter at en rekke nøkkelindikatorer ble kjent, uttalte Bernanke at kan bli nødvendig å bruke rentevertøyet for å få kontroll på inflasjonen.

Bernanke sa i en tale at kjerneinflasjonen over de siste 3-6 månedene er faretruende nær den øvre del av det han ser forenelig med prisstabiliteten.

Den amerikanske sentralbanken så samtidig tegn på at veksttakten boligmarkedet kan føre til en noe svakere utvikling i den amerikanske økonomien. Det at det blir skapt færre nye arbeidsplasser er et annen moment Bernanke trakk frem.

Nyheten om at Statens Pensjonsfond har svartelistet og solgt seg ut av butikkjedegiganten Wal-Mart blir tatt i mot med en gjesp i USA. Aksjen er tilnærmet uforandret i førhandelen på Wall Street.

Oljetungt på børsen

Hovedindeksen er etter en drøy halvtimes handel noe opp fra tidligere bunn og noteres for 384,46 poeng. Dermed faller indeksene rundt 1,67 prosent sammenlignet med fredagens sluttkurser.

Statoil åpner med å falle 1,68 prosent til 176,50 kroner. Norsk Hydro faller 2,62 prosent til 167,50 kroner. Det noe mindre oljeselskapet DNO faller 3,70 kroner til 58,50 kroner. Atlinex åpner ned rundt 1,5 prosent.

Aksjemarkedene i USA og Asia falt på nye bekymringer rundt inflasjon og rentehevinger USA. Den høye oljeprisen kan ramme det amerikanske private forbruket og føre til at inflasjonene skyter i været.

Irans åndelige leder Ali Khmanei skremte markedet med uttalelser om at landet vil komme til å bruke oljeeksporten som våpen i striden med EU og USA. FNs sikkerhetsråd skal vurdere om de vil innføre sanksjoner mot Iran hvis landet ikke avbryter det omstridte atomprogrammet de holder på med.

Prisen på et fat Nordsjøolje er rundt 25 minutter etter at Oslo Børs åpnet omsatt for 71,24 dollar. En dollar koster tirsdag morgen like over 6 kroner.

Telenor faller 3,16 prosent til 76,50 kroner. Tandberg faller 4,19 prosent.

I USA falt oljeserviceaksjene rundt 3,7 prosent i går, mens oljesektorindeksen endte ned 2,6 prosent. Nedgangen smitter over på de norske oljerelaterte aksjene.

Deep Supply faller 4,80 prosent, mens Acergy blir sendt ned 4,28 prosent. Riggaksjene blir også rammet av den negative utviklingen i USA og faller tirsdag morgen. SeaDrill er ned 3,62 prosent, mens Awilco Offshore faller 3,24 prosent.

Det lille oljeselskapet CanArgo Energy Corporation topper listen som dagens vinner så langt og stiger 6,58 prosent. Nedgangen i oljeprisen og oljesektoren i USA rammet ikke CanArgo som endte uforandret i den amerikanske handelen mandag.

Aker Seafood stiger 5,49 prosent på liten omsetning i aksjen. Kjell Inge Røkke kan ifølge Finansavisen bli 15 milliarder rikere etter at han har gjort et kupp i satsingen på krill-fiske. Verdien på denne satsingen kan være verdt hele 20 milliarder kroner i henhold til en analyse fra Enskilda.

Det kanadiske oljeselskapet Questerre stiger 3,97 prosent, Deep Ocean blir løftet 2,04 prosent.

Dagens tapere så langt denne dagen er Scana Industrier som faller 5,28 prosent, mens Kongsberg Automotive blir sendt ned 5,08 prosent.

Meglerhuset ABG Sundal Collier faller 4,95 prosent.

Markedet virker ikke bry seg noe særlig om nyheten rundt ansettelsen av den nye konsernsjefen i Norske Skog. Aksjen faller rundt 1 prosent etter at det ble kjent at Christian Rynning-Tønnesen er ansatt som ny konsernsjef i Norske Skog. Rynning-Tønnesen tar dermed over etter Jan Oksum som måtte gå som leder i det norske papirkonsernet.

Ben senket Asia

De asiatiske aksjene falt i tirsdag morgen etter at den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke kom med uttalelser som indikerer flere rentehevinger enn hva markedet hadde lagt til grunn.

Bernanke sa i sin tale at økningen i ulike inflasjonsindikatorer ikke er velkommen og at han vil sørge for at trenden ikke fortsetter. Det indikerer at banken trolig vil fortsette å heve styringsrenten. Mange hadde håpet at den skulle ta en pause i renteøkningen nå i juni.

Dermed frykter investorene i Asia at den amerikanske styringsrenten blir rammet av økende inflasjon. Høye lånekostnader i USA kan medføre lavere forbruk og ramme de eksportsensitive aksjene i Asia.

Den brede indeksen Morgan Stanley International Asia Pacific har ikke vært lavere på tre måneder. Indeksen falt 1,9 prosent til 126,89 poeng og har ikke været lavere siden 13. mars.

I Japan falt Nikkei-indeksen 1,85 prosent til 15.337,77 poeng, mens den mer brede Toix-indeksen 1,8 prosent og nærmere seg nivåene fra seks måneder tilbake.

Et statlig nedsalg i banken Mitsubishi UFJ Financial Group tynget markedet i Japan.

Den største nedturen var i Indonesia der Jakarta Composite-indeks falt 2,5 prosent. Aksjemarkedene i Sør-Korea holdt stengt siden landet feiret Memorial Day.

Blodrødt på Wall Street

USA-børsene falt rundt 2 prosent mandag. Dette er uvanlig mye, i og med at det amerikanske markedet vanligvis vinger mye mindre enn Oslo Børs, og som regel mindre enn andre europeiske børser også.

For den viktige S&P 500-indeksen ga dagen det største fallet siden 20. januar.

Det var nedgang fra start mandag, etter harde utspill fra Iran. De siste par timene økte fallet i styrke, etter at sentralbanksjef Ben Bernanke holdt en tale hvor han uttrykte bekymring over inflasjonsutviklingen.

Oljeprisen steg tidligere på dagen på grunn av den skjerpede tonen i Iran, som varsler mulige konsekvenser for oljeeksporten hvis USA angriper landet. Men oljeprisen falt tilbake utover dagen, ettersom markedet tok inn over seg at dette ikke nødvendigvis er så nytt eller oppsiktsvekkende. Et fat nordsjøolje for levering i juli koster mandag kveld 71,16 dollar fatet, lite endret fra nivået før helgen.

Også olje og oljeserviceaksjer ble senket i dag. Delindeksen for oljeselskaper falt nær 3 prosent, oljeservice nær 4 prosent.

Bernanke sa i sin tale at økningen i ulike inflasjonsindikatorer ikke er velkommen og at han vil sørge for at trenden ikke fortsetter. Det indikerer at banken trolig vil fortsette å heve styringsrenten. Mange hadde håpet at den skulle ta en pause i renteøkningen nå i juni.

Talen førte til at en svekkelse av dollaren ble snudd, siden høyere rente gjør det mer lønnsomt å sitte med en valuta. En euro koster mandag kveld 1,291 dollar, på linje med nivået før helgen, etter å ha vært i 1,297 tidligere på dagen (høyt tall gir svak dollar). Nivået tidligere på dagen representerte den svakeste dollaren mot euro på over ett år.

Industriindeksen Dow Jones falt 1,77 prosent til 11.048,72 poeng. Teknologidominerte Nasdaq ble sendt ned hele 2,24 prosent til 2.169,62 poeng. S&P 500 falt 1,78 prosent til 1.265,29 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere