RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Forsvarer Marius Dietrichson (t.h.) og aktor Tormod Haugnes i ankesaken om prøveløslatelse av NOKAS-dømte Metkel Betew i Borgarting lagmannsrett torsdag.
Forsvarer Marius Dietrichson (t.h.) og aktor Tormod Haugnes i ankesaken om prøveløslatelse av NOKAS-dømte Metkel Betew i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

NOKAS-dømt håper på en framtid i barnevernet

Sist oppdatert:
NOKAS-dømte Metkel Betew (35) sier han er ferdig med det kriminelle livet, studerer i fengslet og håper på en jobb i barnevernet.

Nå kjemper han for å bli prøveløslatt.

- Jeg er fullt fokusert på studiene. Målet er å jobbe i barnevernet med vanskeligstilte ungdommer, sa Betew da han torsdag møtte i Borgarting lagmannsrett i Oslo for å overbevise retten om at han kan prøveløslates fra forvaring.

Med flere av sine nærmeste på tilhørerbenken forklarte Betew seg lavmælt, men full av selvtillit, om planene for sitt nye liv og studiene i fengslet. 35-åringen ønsker ta en bachelorgrad i sosiologi. Blir han løslatt er planen å flytte hjem til foreldrene i Oslo og fortsette studiene, kunne han fortelle retten.

Nektet å samarbeide

Asker og Bærum tingrett kom i april til at Betew kunne løslates på spesielle vilkår. Påtalemyndigheten anket, og begjæringen om løslatelse behandles derfor på nytt i lagmannsretten.

Psykiater Randi Rosenqvist ved Ila fengsel, der Betew soner, har foretatt en risikovurdering av Betew og har konkludert med at det ikke er betryggende at han løslates. Betew har nektet å snakke med henne og fikk spørsmål om hvorfor i retten torsdag.

Metkel Negassie Betew på tiltalebenken i Gulating lagmannsrett da ankesaken etter NOKAS-ranet startet i 2006.

- Jeg har ikke noen psykiske problemer, ingen rusproblemer. Hvorfor skal jeg da snakke med en psykolog eller psykiater, svarte Betew.

Endret forklaring

Betew forklarer seg i dag annerledes om sin deltakelse i NOKAS-ranet enn han gjorde under hovedforhandlingene i ting- og lagmannsretten. Der nektet han straffskyld. Nå innrømmer han at han var med å planlegge ranet og har et medansvar for det. Men han fastholder at han ikke var med på selve ranet, men trakk seg en uke før. Grunnen skal være at han ble uenig med David Toska om deler av planleggingen, forklarte han i retten torsdag.

Fakta: Fakta om Metkel Betew

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* 35 år gammel, fra Oslo, foreldre fra Eritrea.

* Straffedømt en rekke ganger før NOKAS-ranet. Var ute på prøve etter soning av en fellesstraff da ranet ble begått.

* Innrømmer å ha vært med på planleggingen av NOKAS-ranet, men sier han trakk seg kort tid før.

* Ble i Høyesterett dømt til forvaring i 16 år med minstetid på ti år.

* Torsdag og fredag behandler Borgarting lagmannsrett i Oslo Betews begjæring om prøveløslatelse.

* Forsvarer: Marius Dietrichson. Aktor: statsadvokat Tormod Haugnes

Om han visste hvor de vel 50 millioner kronene av NOKAS-utbyttet som fremdeles er på avveie befinner seg, svarte han:

- Jeg har ikke peiling på hvor de pengene er, og det bryr meg heller ikke. Penger har ødelagt for mye for meg.

Skulle retten komme til at det ikke er gjentakelsesfare, trenger ikke det bety at Betew blir løslatt. Fredag sa Eidsivating lagmannsrett nei til å løslate Kjell A. Schumann, som også fikk forvaring etter NOKAS-ranet. Retten kom til at det ikke var gjentakelsesfare, men viser blant annet at til en prøveløslatelse vil innebære en meget stor overgang for Schumann, som til nå har sonet under svært restriktive forhold. Retten peker også på Schumanns rolle under NOKAS-ranet og tidligere kriminell aktivitet.

Uenige om lovtolkning

Eidsivating lagmannsretts vurdering er helt i tråd med argumentene fra aktor, statsadvokat Tormod Haugnes, som også er aktor i Betews løslatelsessak. Betews forsvarer, advokat Marius Dietrichson, mener at statsadvokaten forsøker å endre innarbeidet praksis for løslatelse i forvaringssaker. Han viser til at det har vært vanlig praksis at det skal være nærliggende gjentakelsesfare for å avslå en begjæring om prøveløslatelse.

- Nå mener Haugnes at andre samfunnsmessige momenter også skal trekkes inn, og han nådde altså fram i Schumanns sak, sier Dietrichson til NTB.

Haugnes avviser at han forsøker å endre loven.

- Her er det snakk om en forståelse av den, sier statsadvokaten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere