RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nokas-dømt løslatt

Sist oppdatert:
Skipperen William Pettersen (57), som er dømt i Nokas-saken, ble mandag løslatt.

Samtlige 13 tiltalte i Nokas-saken fikk forlenget varetektsfengsling etter dommen i Stavanger tingrett.

Gulating lagmannsrett ga imidlertid advokat Joakim Ronold medhold i at hans klient ikke lenger støter folks rettsfølelse ved løslatelse. William Pettersen kan dermed løslates fra Bergen fengsel.

- Jeg har nettopp fått vite at politiet ikke vil påkjære kjennelsen til Høyesterett. Min klient er nå løslatt, sier advokat Joakim Ronold til TV 2 Nettavisen mandag.

Har sittet halvannet år i varetekt
I kjennelsen fra lagmannsretten, som TV 2 Nettavisen har fått tilgang til, heter det:

«Lagmannsretten viser videre til at siktede allerede har sittet varetektsfengslet i over ett og et halvt år. Han har anket dommen til lagmannsretten. Det må påregnes å gå ytterligere minst et halvt år før dom i ankesaken kan forventes å foreligge. Lagmannsretten bemerker at siktedes rolle i ranet ikke kan sees å ha vært slik at en løslatelse av ham på dette tidspunkt skulle være egnet til å støte allmennhetens rettsfølelse eller skape utrygghet.»

Lovanvendelsen er at «løslatelsen ikke skal virke støtende for almennhetens rettsfølelse».

- Lettet
William Pettersen fikk beskjed om løslatelsen mandag morgen.

- Han ble stum. Han var svært lettet. Det har vært en stor belastning for ham å sitte varetektsfengslet så lenge, sier Ronold.

Advokaten er svært fornøyd med at han til slutt nådde fram med kravet om individuell behandling av en av de Nokas-dømte.

- Jeg er ikke overrasket over at de endelig kom til denne konklusjonen, men jeg har stått på løslatelse av Pettersen i svært mange fengslingsmøter. Vi har prøvd å få med viktigheten md den individuelle behandlingen. Og endelig nådde vi fram, sier han.

Ronold tror han nådde gjennom nettopp fordi den massive pressedekningen av Nokas-saken har tydeliggjort at hans klient ikke hadde noe helt direkte med ranet av Nokas og Klunglands død å gjøre. Han var heller ikke tiltalt for grovt ran med døden til følge.

- Han er atypisk av de Nokas-dømte. Dette var på tide, sier han.

Ville ha ham fengslet
- Jeg registrerer det. Det var påtalemyndighetens standpunkt at vi ønsket vedkommende fengslet. Vi har nå ikke fått medhold i lagmannsretten, men det er opp til politiet om de ønsker å påkjære dette. Det vil bli avgjort ganske fort, sier statsadvokat Arild Dommersnes i Rogaland til TV 2 Nettavisen tidligere mandag.

Skipper William Pettersen (57) ble i Stavanger tingrett dømt til fengsel i 6 år for å ha oppbevart våpnene som ble brukt under Nokas-ranet, samt for deltakelse i planleggingen.

Statsadvokaten hadde lagt ned påstand om ti års fengsel, men valgte likevel å ikke anke dommen.

Det gjorde derimot Pettersen selv. Han møter derfor i lagmannsretten når ankesaken starter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere