*Nettavisen* Nyheter.

NOKAS-dømte Metkel Betew krever seg løslatt

BETEW: Metkel Betew og forsvarer Marius Dietrichson etter at de tiltalte hadde fått sin dom i lagmannsretten i NOKAS-saken i Stavanger i 2007. Foto: Alf Ove Hansen (NTB scanpix)

Nokas-dømte Metkel Betew mener han har tatt et oppgjør med sin kriminelle fortid og ber Asker og Bærum tingrett slippe ham ut fra forvaringsstraffen etter ranet i 2004.

Sandvika (NTB-Peter Tálos): Onsdag vil Betews forsvarer, advokat Marius Dietrichson, legge ned påstand om at 35-åringen bør slippe ut fra Ila fengsel ettersom minstetiden i forvaringsdommen er sonet.

– Alle ute

Betew ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på 10 år etter millionranet i Stavanger 5. april 2004. Han var sammen med Kjell Alrich Schumann, som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland, de eneste av ranslaget som ble dømt til forvaringsstraff. I alt 15 menn ble dømt for å ha vært med.

– Alle i Nokas-saken, bortsett fra David Toska og Schumann, er nå på åpen soning eller løslatt. Nå som minstetiden er sonet, bør også Betew få slippe ut, sier advokaten til NTB.

Påtaleyndigheten, representert ved statsadvokat Tormod Haugnes i Rogaland, har derimot motsatt seg Betews krav. Derfor må saken nå avgjøres av tingretten.


Gjentakelsesfare

Under vitneførselen i den to dager lange rettssaken har flere vitner opplyst retten om hvordan Betew har utviklet seg under det lange oppholdet i forvaringsavdelingen i Ila fengsel. Blant dem var psykiater Randi Rosenqvist, som også er blant dem som vurderer når forvaringsfanger skal løslates. Også rektoren og en lærer ved skolen i fengselet vitnet.

– Betew har erkjent fullt ansvar for medvirkning til Nokas-ranet. Han har tatt ansvar for dette og er ferdig med den saken og det livet. Han er fulltidsstudent og studerer nå sosiologi på universitetsnivå, sier Dietrichson.

Han forklarer at Betew ble dømt til forvaring fordi han allerede var dømt for to andre ran da millionranet i Stavanger ble gjennomført. Nå mener han imidlertid at det ikke lenger finnes noen kvalifisert fare for å frykte gjentatte lovbrudd.

– Det er ikke bevist noen gjentakelsesfare, og fengselet kunne og burde ha løslatt klienten da minstetiden utløp, sier advokaten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.