RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nokias forsøk på touch

(Nokia)
Sist oppdatert:
Vi har tatt en titt på Nokias første trykkfølsomme telefon.

Det har tatt sin tid, men nå kan du endelig kjøpe Nokias første trykkfølsomme telefon i Norge, 5800 Xpress Music. Etter å ha brukt telefonen en ukes tid kan vi avsløre like godt først som sist: Vi sitter med ekstremt blandede følelser.

Tykkere enn du skulle tro
Men la oss begynne fra starten: Med en gang vi åpnet pakken og tok ut telefonen så ble vi litt overrasket. Den er rett og slett mye tykkere enn vi hadde sett for oss, faktisk betydelig tykkere enn Nokia E66, som er en skyvetelefon. Designet er heller ikke spesielt innbydende. Det er rett og slett ikke en lekker telefon.

Og etter å ha skrudd på telefonen, og overført kontakter til den, så er det også noe annet som slår oss: Dette her er som å bruke forrige generasjons produkt av noe, når du først har blitt tilvendt det nye. Det er vanskelig å sette fingeren på det, men alt virker så gammeldags. Etter å ha kost oss med touchtelefoner som iPhone og HTC Touch HD, så føles 5800 som en dinosaur.

Perfekt operativsystem - for knapper
Hovedproblemet er kanskje at Nokia etter hvert har laget et eksepsjonelt godt operativsystem i Series 60, som på så mange måter er skreddersydd til bruk sammen med et tastatur og piltaster. Med 5800 er dette veldig åpenbart, og en har vært nødt til å gjøre en del endringer for å gjøre telefonen brukervennlig som en ren touchtelefon som rett og slett har gjort telefonen mindre brukervennlig.

Blant annet så har kontaktsbehandlingen blitt såpass vanskelig å styre uten pekepinnen at telefonen har fått en ny modus som gjør at du kan legge de mest brukte kontaktene dine på hurtigmenyen på Hjem-skjermen, og når du skriver inn meldinger så gjør du dette i et eget skall som ligger oppå den vanlige meldingsfunksjonen.

Og for alle som har brukt mer avanserte touchtelefoner: Telefonen er nesten fri for såkalte «gestures», det aller meste handler om å trykke på statiske knapper på skjermen, fremfor å dra fingeren langs skjerm som vi kjenner fra mange andre telefoner.

Ting bare fungerer
Men så kommer vi til det store «men...». Det er feil å tenke at alle tocuhtelefoner skal være like avanserte og det Apple, HTC og Samsung har fått til. Nokia har aldri hevdet at dette er deres nye toppmodell – det er en grunn til at denne telefonen heter 5800 Xpress Music fremfor N98 eller noe slik.

Og da bør en også se på telefonen med helt nye øyne, og det er faktisk mange flotte lyspunkter med telefonen.

Ekstremt responsivt display
For det første har telefonen en helt fantastisk rask og responsiv skjerm. På mange tocuh-løsninger føler en ofte at det er litt etterslep, men 5800 reagerer helt umiddelbart, og i så måte fungerer løsningene med «knapper» å trykke på helt strålende. Brukergrensesnittet er kanskje ikke utrolig fancy, men alt fungerer sånn du hadde regnet med at det skulle gjøre i forhold til hvordan ting ser ut.

Telefonen har også en helt utmerket musikkspiller, som utvilsomt er noe av det aller beste vi har sett på mobiltelefoner så langt –og da snakker vi både om lydkvalitet og brukervennlighet.

Masse funksjoner
Og ikke minst har telefonen alle de funksjonene du i utgangspunktet kunne tenke deg, inkludert trådløst nettverk, Super-3G, GPS og 8 gigabyte minnekort medfølgende i pakken.

Nettleseren er veldig god, men e-postløsningen er nok bedre på E-serien til Nokia. På en annen side: Det skulle også bare mangle.

God å skrive meldinger på
Det som derimot er verdt å få med seg at telefonen kanskje er den første touchtelefonen på markedet som faktisk ikke er ubehagelig å skrive meldinger på. Du har muligheten til å velge mellom QWERTY-tastatur (som du må bruke pekepinnen for å bruke), håndskrift som fungerer så lenge du skriver én og én bokstav – og så en helt fantastisk godt virtuelt mobiltastatur (T9).

Det er ikke det at layouten på mobiltastaturet er noe bedre enn vi ser på Windows Mobile, men som nevnt er responsen på telefonen helt utmerket, og med vibrasjon for hvert tastetrykk går meldingsskriving som en drøm.

Akseptabelt kamera
For øvrig er telefonens 3,2 megapikslers kamera ikke spesielt mye å skryte av. Ved full automatikk blir bildene blasse og alt for lyse, men kameraet er faktisk mye bedre enn sitt rykte hvis du jobber litt med innstillingene. Vi fikk til å ta akseptable bilder ved å undereksponere litt, og ikke minst velge andre fargeinnstillinger.

Alt i alt sitter vi igjen med et veldig blandet inntrykk av telefonen. Det føles som å bruke forrige generasjon, og er åpenbart Nokias første forsøk, og designet er heselig. Men likevel fungerer det aller meste overraskende bra, og jeg tar meg selv i å ikke føle meg irritert når jeg bruker telefonen. Det var noe jeg var overbevist om at jeg skulle være da jeg første gangen begynte å trykke på den.

Et helt greit kjøp
Noen billig telefon er ikke dette, men til rundt 3500 kroner er den av de billigere touchtelefonene. 5800 vil ikke være det beste mobilkjøpet ditt noen sinne, men jeg tror faktisk du vil bli ganske fornøyd. Terningkastmessig ligger den et sted mellom 4 og 5.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere