*Nettavisen* Nyheter.

Nøkkelhullet blir enklere og tydeligere

Foto: Petter Berg HM Foto (Petter Berg HM Foto)

Ønsker strengere krav til innhold av salt, mettet fett, sukker og fullkorn i nøkkelhullprodukter.

(SIDE2): Denne uken ble det lagt ut forslag til revidert nøkkelhullforskrift ut på høring. Forslaget omfatter blant annet innstramming av krav til innhold av salt, mettet fett, sukker og fullkorn i nøkkelhullprodukter. Det er også forslag om nye matvaregrupper i merkeordningen.

Et sunnere valg

En matvare merket med Nøkkelhullet betyr at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider .

Da nøkkelhullordningen ble lansert i 2009, var det første gang myndighetene i flere nordiske land gikk sammen om en felles merkeordning for sunnere matvarer.

- Det har fra starten vært en forutsetning at nøkkelhullordningen skal være dynamisk, og at den skal revideres når det er kommet ny kunnskap eller når matvaremarkedet endres. Det er et viktig mål at merkeordningen stimulerer til produktutvikling i en sunnere retning i tråd med ernæringsanbefalingene. For bransjen vil regelverket framstå tydeligere og enklere, sier Merethe Steen, seksjonssjef forbrukerhensyn i Mattilsynet.

Forslaget til revidert nøkkelhullforskrift ble sendt ut på høring fredag. Høringsfristen er 28. mars 2014. De nye reglene skal brukes fra 1. januar 2016. Myndighetene vil gå gjennom alle de innkomne høringsuttalelsene, og resultatet av høringen kan medføre endringer i forslaget.

De nye nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR2012) har vært et viktig utgangspunkt for forslaget til endringer i kriteriene.

- Justerte kriterier og flere matvaregrupper vil gjøre merkeordningen enda bedre og bidra til bedre folkehelse. Dagens forslag vil i større grad gjøre det enklere for forbruker å velge sunnere matvarer innenfor en matvaregruppe – og samtidig ta valg i tråd med kostrådene, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (ICA)

Mindre salt og bedre merking

Det har særlig vært fokus på salt i revideringsarbeidet. I dag får vi i oss dobbelt så mye salt som det som er anbefalt. 70-80 prosent av saltinntaket kommer fra bearbeidede matvarer. Kriteriene for maksimalt saltinnhold foreslås strammet inn i de fleste matvaregruppene. Det foreslås også at det innføres kriterier for maksimalt saltinnhold i fiske- og kjøttprodukter.

Saltinnholdet er redusert med inntil 20 prosent i matvaregrupper som kornblandinger, brød, margarin, matolje, ferdigretter, pizza/pirog ol, bagett/wraps ol og supper.

Det er også foreslått at salt merkes som salt, ikke natrium, slik at det blir enklere for forbrukeren å lese det faktiske innholdet.

Mindre mettet fett

Det har vært kriterier for totalt fettinnhold siden nøkkelhullordningen ble etablert. Dette blir opprettholdt, men det legges nå større vekt på innholdet av mettet fett.

- I grønnsaksretter, kornblandinger, brød, knekkebrød, vegetabilske produkter, ferdigretter, pizza/pai, bagetter/wraps, supper og dressinger foreslår vi nå å innføre krav til maksimalt innhold av mettet fett. Samtidig foreslår vi å stramme inn dagens krav i grupper hvor det allerede er krav til mettet fett, sier Steen.

Uemballert mat kan markedsføres med Nøkkelhullet

Brød, knekkebrød, kjøtt og ost som oppfyller nøkkelhullkravene, men ikke er innpakket, kan nå markedsføres med Nøkkelhullet. Dette kan gjøre det lettere for forbrukerne å finne nøkkelhullmerkede produkter i ferskvareavdelingene i butikkene. I dag er det bare ferdigpakkede matvarer og frukt, grønnsaker og fisk som kan markedsføres med Nøkkelhullet.

Mindre sukker og mer fullkorn

Kriteriet for innholdet av tilsatt sukker er strammet inn med inntil 30 prosent i flere grupper. Syrnede melkeprodukter tilsatt smak (yoghurt og drikkeyoghurt med frukt/bær eller vaniljesmak) er foreslått fjernet. Krav til fullkorn er foreslått økt med 20 prosent for brød og 20 prosent for smørbrød/bagetter/wraps og 100 prosent for pizza/piroger. For å bidra til økt inntak av grønnsaker, frukt, bær og fullkorn er det satt krav om økt innhold av disse ingrediensene i alle ferdigretter.

Nye matvaregrupper

Nye grupper for grønnsaksretter, nøtter, dressing og saus er foreslått. Grønnsaksretter er foreslått tatt inn for å stimulere til utvikling av flere produkter med mye grønnsaker. Nøtter, dressing og saus er foreslått fordi dette er store produktgrupper hvor det er viktig å veilede forbrukeren til de sunnere alternativene.

Fakta om nøkkelhullet

Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer innen matvaregrupper og dermed øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd.

Nye nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR2012) ligger til grunn for kriteriene.

Merkeordningen setter krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, mettet fett, salt og sukker i matvarer som inngår i merkeordningen.

Sammenlignet med andre matvarer innen samme varegruppe, oppfyller produkter med Nøkkelhullet ett eller flere av disse kravene. En matvare merket med Nøkkelhullet betyr derfor at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe.

Nøkkelhullet er en enkel og tydelig merking som veileder forbrukerne i en travel handlesituasjon og er dermed et verktøy for å gjøre det lettere å sette sammen et sunt og variert kosthold.

Hensikten med ordningen er også å stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.

Nøkkelhullmerket finner du på ferdigpakkede matvarer, fersk fisk og skalldyr i tillegg til frukt, grønnsaker og poteter.

Bruk av Nøkkelhullmerket utløser krav om at ferdigpakkede varer må merkes med en næringsdeklarasjon. Slik kan forbrukerne enkelt sjekke innholdet av næringsstoffer i produktet. Frukt, bær, grønnsaker, fisk og sjømat er unntatt fra dette kravet. Brød, knekkebrød, kjøtt og ost som oppfyller nøkkelhullkravene, men ikke er innpakket, kan i følge det nye forslaget også markedsføres med Nøkkelhullet.

Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning for sunnere matvarer som myndighetene i Norden står bak. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvaret for ordningen. Nøkkelhullmerket var opprinnelig en svensk merkeordning.

Nøkkelhullet er et svensk, registrert varemerke som eies av Livsmedelsverket i Sverige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag