*Nettavisen* Nyheter.

Nøkkelperson i Trump-høringen bekrefter «quid pro quo»

Nøkkelpersonen Gordon Sondland bekrefter «quid pro quo» i forbindelse med Ukraina-saken.

Nøkkelpersonen Gordon Sondland bekrefter «quid pro quo» i forbindelse med Ukraina-saken. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

USAs EU-ambassadør mener president Donald Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina og utsatte et toppmøte for å presse fram etterforskning av Biden-familien.

20.11.19 21:55

NEW YORK (Nettavisen/NTB): Dette kom fram da EU-ambassadør Gordon Sondland forklarte seg under en høring i Representantenes hus onsdag.

Utspørringen var en del av Demokratenes arbeid med å bygge opp en mulig riksrettstiltalte mot USAs president Donald Trump.

Trump på sin side, insisterer på at han ikke presset Ukraina.

– De visste hva vi gjorde og hvorfor

EU-ambassadør Gordon Sondland sa under høringen at utenriksminister Mike Pompeo, tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og andre ledende personer i administrasjonen kjente til strategien overfor Ukraina.

– De visste hva vi gjorde og hvorfor. Alle var innforstått med opplegget, sa EU-ambassadøren.

Sondland sa at Trumps personlige advokat Rudy Guiliani uttrykte presidentens ønske og at «vi alle» visste at en ukrainsk etterforskning av Biden-familien var viktig for presidenten.

Klikk på bildet for å forstørre. USAs EU-ambassadør Gordon Sondland sier Donald Trump stanset bistand til Ukraina i et forsøk på å få startet etterforskning av Biden-familien.

USAs EU-ambassadør Gordon Sondland sier Donald Trump stanset bistand til Ukraina i et forsøk på å få startet etterforskning av Biden-familien. Foto: Facebook/Fox News

Giuliani hadde styringen

Sondland sa at det var Giuliani som konkret jobbet for at ukrainske myndigheter skulle starte en etterforskning som involverte Joe Biden og hans sønn.

Sondland sa han fikk inntrykk av at militær bistand til Ukraina ville bli gjenopptatt dersom ukrainske myndigheter viste vilje til å se nærmere på et selskap som Bidens sønn, Hunter Biden, var tilknyttet. Sondland at han personlig var sterkt imot å holde tilbake militærhjelpen, men at han som offentlig tjenestemann utførte presidentens ordre.

Det var Trumps ønske at Sondland og andre amerikanske diplomater skulle samarbeide med Giuliani.

Sondland la til at USAs nasjonale sikkerhetsråd kjente til forsøkene på å få en offisiell uttalelse fra ukrainske myndigheter som ville tilfredsstille president Trump.

Klikk på bildet for å forstørre. Ambassadøren Sondland sa at det var Rudy Giuliani som konkret jobbet for at ukrainske myndigheter skulle starte en etterforskning som involverte Joe Biden og hans sønn.

Ambassadøren Sondland sa at det var Rudy Giuliani som konkret jobbet for at ukrainske myndigheter skulle starte en etterforskning som involverte Joe Biden og hans sønn. Foto: AP Photo/Charles Krupa

De fem punktene fra Sondland

Før høringen startet på onsdag, ble Sondlands åpningsuttalelse publisert av blant annet New York Times.

I sin åpningstale kom Sondland med fem punkter som han ville fremheve:

1. Verken Sondland eller Kurt Volker, som har vært USAs spesialutsending til Ukraina, ønsket opprinnelig å samarbeide med Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, men det var noe de var pålagt av presidenten og derfor gjorde de det. Giuliani jobbet konkret for at ukrainske myndigheter skulle starte en etterforskning som involverte Joe Biden og hans sønn. Det var Trumps ønske at Sondland og andre amerikanske diplomater skulle samarbeide med Giuliani.

2. Selv om de ikke ønsket å jobbe med Giuliani, følte de på det daværende tidspunkt ikke at det var upassende at de gjorde det.

3. Sondland avviser at det ble drevet noen uregelmessig eller tvilsom diplomatisk kanal i denne sammenhengen - og viser til at både departementet USAs nasjonale sikkerhetsråd (NSC) og Det hvite hus ble informert om hva de drev med gjennom diverse mail.

4. Sondland bekreftet også det han hevder å har sagt i tidligere vitneforklaring, at ønsket fra Giuliani var en «quid pro quo» for å arrangere et møte i Det hvite hus. Sondland viser til at Giuliani krevde at de ukrainske myndighetene skulle komme med en offentlig uttalelse der de bekrefter at de starter etterforskning av valget i 2016/Demokratenes nasjonalkomité DNC og Burisma. - Mr Giuliani ga uttrykk for ønskene til den amerikanske presidenten og vi visste at disse undersøkelsen var viktige for presidenten, sier Sondland i sin åpningstale.

5. Sondland forteller hvordan han ble kjent med at USA hadde holdt tilbake støtten til Ukraina. Sondland forteller at han spurte om hvorfor støtten ble stoppet, men at han aldri fikk noe svar på dette. Han antok derfor til slutt at det hadde sammenheng med Gulianis ønske om etterforskning i forbindelse med 2016-valget og Burisma-saken. Sondland forteller også at han da delte sin bekymringer rundt en mulig «quid pro quo» med senator Ron Johnson, og at han også delte disse bekymringene med sine med Ukrainerne.

Klikk på bildet for å forstørre. Flere tekstmeldinger ble vist frem, da Gordon Sondland forklarte seg på onsdag.

Flere tekstmeldinger ble vist frem, da  Gordon Sondland forklarte seg på onsdag. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Det sentrale i riksrettsprosessen mot president Donald Trump er at han 25. juli i år hadde en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj der han ba Ukraina etterforske demokraten Joe Biden og hans sønn Hunter, som har sittet i styret til et ukrainsk gasselskap.

Noen dager tidligere hadde Trump stanset en utbetaling på 390 millioner dollar (nær 3,6 milliarder kroner) i militær bistand til Ukraina. Kjernen i etterforskningen er hvorvidt Trump brukte militærbistanden som brekkstang for å presse Ukraina til å etterforske mannen som kan bli hans motstander under presidentvalget neste år.

I sin forklaring på onsdag bekreftet Sondland at Donald Trump stanset bistand til Ukraina i et forsøk på å få startet etterforskning av Biden-familien, og at det derfor var snakk om en gjenytelse, eller en såkalt «quid pro quo».

Klikk på bildet for å forstørre. USAs EU-ambassadør Gordon Sondland møter til høring i Kongressen i forbindelse med riksrettsetterforskningen av president Donald Trump.

USAs EU-ambassadør Gordon Sondland møter til høring i Kongressen i forbindelse med riksrettsetterforskningen av president Donald Trump. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

- Snakk med Giuiani

I sin forklaring sa ambassadøren også at utenriksminister Mike Pompeo Pompeo ga embetsmenn beskjed om å «snakke med» Giuliani, som, slik han oppfattet det, holdt en diplomatisk kanal åpen utenfor det vanlige maskineriet for å presse Ukraina.

Andre vitner har forklart at Sondland og Guiliani drev dette i fellesskap, men EU-ambassadøren tok sterkt avstand fra påstander om at han var involvert i noen form for utradisjonelt diplomati på siden av det etablerte.

I håp om å få i gang en ukrainsk etterforskning ble også en toppmøte-invitasjon til Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj utsatt, ifølge Sondland.

Han beskriver dette som «quid pro quo» – et forsøk på å oppnå en gjenytelse.

Det hvite hus slår tilbake

Etter at Sondland har forklart seg, slår Det hvite hus nå tilbake mot hans forklaring

- Ambassadøren Sondland har tidligere fortalt i vitneavhør at presidenten fortalte ham direkte at han ikke var interessert i noe quid pro quo. Han vitnet om at president Trump gjorde det klart at han ikke ønsket noe quid pro quo, skriver Det hvite hus i en uttalelse onsdag, ifølge NY Post.

Klikk på bildet for å forstørre. Her er de håndskrevne notatene til president Donald Trump.

Her er de håndskrevne notatene til president Donald Trump.

Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina

USAs president Donald Trump sier han ikke ville ha «noen ting» fra Ukraina og mener riksrettshøringene bør stanses.

Uttalelsen kommer samtidig som USAs EU-ambassadør Gordon Sondland forklarte seg under en høring i Representantenes hus onsdag.

Trump leste opp håndskrevne notater til journalister på plenen foran Det hvite hus. Han kommenterte den pågående utspørringen av Sondland, som mener Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina og utsatte et toppmøte for å presse fram etterforskning av Biden-familien.

Klikk på bildet for å forstørre. President Donald Trump leste fra sine notater foran Det hvite hus i Washington på onsdag.

President Donald Trump leste fra sine notater foran Det hvite hus i Washington på onsdag. 

Foran journalistene gjenga Trump en samtale mellom ham og Sondland som etter presidentens oppfatning viser at han ikke prøvde å presse Ukraina.

I tillegg forsøkte Trump å distansere seg selv fra EU-ambassadøren.

– Jeg kjenner ham ikke så godt. Jeg har ikke snakket mye med ham, sa presidenten.

Presidenten hevdet at «det hele er over» når det gjelder riksrettsprosessen, og han tok ikke spørsmål fra journalistene. Senere samme dag gjentok han budskapet på Twitter.

– Denne heksejakten må stanse NÅ. Ikke bra for landet vårt, skrev Trump.

Pompeo «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at han er stolt av politikken USA har ført i forholdet til Ukraina.

– Jeg vet nøyaktig hva den amerikanske Ukraina-politikken har vært. Jeg har jobbet med den og jeg er utrolig stolt av det vi har oppnådd, sier Pompeo.

Han deltar for tiden på NATOs utenriksministermøte i Brussel, samtidig som høringene i riksrettsprosessen mot president Donald Trump pågår i Washington.

Under høringen i Representantenes hus onsdag sa USAs EU-ambassadør Gordon Sondland at president Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina og utsatte et toppmøte for å presse fram etterforskning av Biden-familien. Han sa også at utenriksminister Mike Pompeo kjente til dette.

– Jeg så ikke høringen, sier Pompeo.

Harde dager

Sondlands timer i vitneboksen kommer dagen etter en anstrengende sesjon for republikanerne som i utgangspunktet forsvarer presidenten i ett og alt, men som tirsdag måtte håndtere en voksende mengde påstander om maktmisbruk av presidenten selv.

Under ni stive timer redegjorde fire vitner for hvordan Trump, Sondland og presidentens personlige advokat og rådgiver Rudy Giuliani i flere måneder forsøkte å overtale ukrainske myndigheter til å granske Biden, samt en udokumentert påstand om at det var Ukraina som hjalp demokratene i presidentvalget i 2016, ikke russerne som hjalp Trump.

Oberstløytnant Alexander Vindman, et respektert medlem av det nasjonale sikkerhetsrådet og en hyppig besøkende i Det hvite hus, fortalte komiteen at Trump i den mye omtalte telefonsamtalen 25. juli ba Zelenskyj om «en tjeneste», som altså var å gå Biden etter i sømmene.

– Jeg trodde ikke mine egne ører. Det er høyst upassende for USAs president å be en utenlandsk regjering granske en amerikansk statsborger og politisk motstander, sa Vindman.

Les: Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag