*Nettavisen* Nyheter.

Nøler med å erkjenne valgnederlaget

Foto: VLADIMIR SINDEEV (AFP)

Kvinnen som frontet Oransjerevolusjonen i 2004 fikk ikke velgernes tillit.

08.02.10 20:53

Han ble avsatt under Oransjerevolusjonen. Nå er han tilbake, mens hun som var en av fanebærerne for det historiske maktskifte for fem år siden ble slått i det som betegnes som et demokratisk valg.

Vant med 2,7 prosent
Med nær 99 prosent av stemmene etter presidentvalget i Ukraina talt opp, er det klart at Viktor Janukovitsj er seierherren. Da alle så nær som 1,7 prosent av stemmene var talt opp hadde han slått utfordreren Julia Timosjenko med 2,7 prosent, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mandag uttalte internasjonale observatører at presidentvalget i Ukraina hadde foregått «profesjonelt, transparent og ærlig», noe som øker presset mot statsminister Julia Timosjenko om å erkjenne nederlaget. Det har hun ennå ikke gjort, og det kan bli demonstrasjoner i hovedstaden Kiev.

Avlyste pressekonferanser
Tymosjenko har snakket om valgfusk og varslet at hun om nødvendig vil gå rettens vei. Hun avlyste to pressekonferanser mandag og teller nå åpenbart på knappene om veien videre.

- Demokratisk gjennomført
Joao Soares, leder for observatørkorpset fra Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE), sier valget ble demokratisk gjennomført og at det var en seier for folket i Ukraina.

Med tydelig adresse til Julia Timosjenko ba han landets politiske ledere lytte til folket og sørget for et fredelig og konstruktivt maktskifte.

Splittet nasjon
En seier til Janukovitsj vil avslutte et kapittel i Ukrainas historie og markere slutten på den fem år lange perioden med et provestlig lederskap. Koalisjonen fra Oransjerevolusjonens dager slo sprekker på grunn av intern uenighet, sterk misnøye fra Ukrainas russisktalende befolkning i øst og kollapsen i økonomien.

Som president må Janukovitsj forsøke å balansere forholdet til Moskva og Europa, skriver AP.

Blåkledte i gatene
For fem år siden var en million av Timosjenkos tilhengere samlet i Kievs gater. Mandag var de ikke å se, mens det strømmet på med blåkledte Janukovitsj-tilhengere, rapporterer TV 2 fra hovedstaden i Ukraina. En veldig snøvær i Kievs gater legger likevel en demper på demonstrasjonene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag