RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nominerer Putin til Nobels fredspris

Foto: ITAR-TASS (Reuters)
Sist oppdatert:
Mener Putin fortjener den mer enn Obama.

En russisk interessegruppe opplyser at de har nominert Russlands president Vladimir Putin til Nobels fredspris.

Gruppen, som kaller seg International Academy of Spiritual Unity and Cooperation of Peoples of the World, holdt en pressekonferanse i Moskva på tirsdag hvor de sa at Putin fortjente en fredspris langt mer enn det USAs president Barack Obama gjorde, skriver The New York Times. Obama fikk som kjent tildelt fredsprisen i 2009 etter mindre enn ett år i Det hvite hus.

Gruppen begrunner nominasjonen med Putins innsats med å fjerne Syrias kjemiske våpenbeholdning samt utsette et amerikansk angrep på det syriske regimet.

- Dialog og diplomati
Mens Obama fortsetter med å drepe sivile med droneangrep, så er Putin en mann som foretrekker diplomatiet framfor militærintervensjoner, ifølge gruppen.

- Jeg mener at vår president, som forsøker å stanse blodsutgytelsen, og som forsøker å bidra til en løsning på denne konflikten gjennom politisk dialog og diplomatspråket, fortjener denne tittelen mer, sier Iosif Kobzon, som er en populær russisk sanger og parlamentariker, på pressekonferansen.

Kritikere av Putin vil nok påpeke at den russiske presidenten har holdt liv i president Basher al-Assads regime ved å legge ned veto mot en rekke Syria-resolusjoner i FNs sikkerhetsråd. Putin hevder at opprørerne i Syria også må bære ansvaret for den blodige konflikten som har krevd over 100.000 menneskeliv de siste to og et halvt årene.

Gruppen sendte et formelt brev til Den norske nobelkomité 16. september – to dager etter at Russland og USA ble enige i Genève om at Syria skulle overlevere sine kjemiske våpen.

- Bevarer freden og roen
«Ved å styre et av verdens ledende land, så gjør Vladimir Vladimirovich Putin forsøk på å bevare freden og roen, ikke bare på sitt eget lands territorium, men han fremmer aktivt avtaler til alle konflikter som reiser seg på planeten,» lyder begrunnelsen til gruppen.

Årets tildeling av Nobels fredspris blir kunngjort fredag 11. oktober. Men alle nominasjoner for årets fredspris måtte formelt nomineres innen 1. februar, hvilket betyr at Putin må vente til neste år med å bli vurdert til den gjeve prisen.

259 kandidater er nominert til årets fredspris, hvorav 50 er organisasjoner. Dette er en rekord for antall kandidater. Forrige rekord var i 2011 med 241 kandidater, ifølge Nobelinstituttet.

Det er strenge kriterier for hvem som har lov til å nominere en fredspriskandidat. Tidligere prisvinnere, aktive komitémedlemmer, universitetsprofessorer og -rektorer og medlemmer av en stats nasjonalforsamling er blant dem som får lov til å nominere kandidater.

Nobels fredspris blir alltid utdelt i Oslo rådhus på dødsdagen til Alfred Nobel, 10. desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere