LARVIK (Nettavisen): Mandag morgen startet rettssaken der en 36 år gammel mann må svare på anklager om å ha bidratt til å spre nakenbilder av håndballstjernen Nora Mørk.

Mannen er ilagt et forelegg på 15.000 kroner som han har nektet å godta, og saken endte derfor i retten.

Mannen har vært utilgjengelig for politiet og møtte heller ikke til rettssaken. Retten besluttet likevel at saken skulle så som planlagt selv om det ble konstatert at mannen har ugyldig fravær.

Er du blitt utsatt for uønsket og ulovlig spredning av bilder? Se rådene fra Slettmeg.no nederst i artikkelen.

- Ødela livet mitt

Det var en tydelig preget Mørk som forklarte seg om sine opplevelser av spredningen av de intime bildene.

- Det er to og et halvt år siden saken kom opp og jeg ble informert. Jeg har måttet jobbe veldig med meg selv. Jeg har vært jevnlig til psykolog og det har gått utover hele livet mitt, både psykisk og fysisk. Jeg har også vært innlagt på sykehus, vært deprimert og har hatt sosial angst. Dette er ting jeg har måttet jobbe med, sa Mørk på telefon fra Bucuresti da hun forklarte seg i retten.

- På mange måter ødela det en lang periode av livet mitt, og det er noe jeg sliter med i dag. Jeg synes også det er ubehagelig å være vitne i retten. Utad er jeg en profilert håndballspiller, men dette har gjort veldig vondt.

Mørk forteller også at hun gikk gjennom et samlivsbrudd på grunn av spredningen av nakenbildene.

Mørk gråt under deler av forklaringen. Det kom også frem i retten at en mann i 20-årene, bosatt i Skien, har erkjent å ha hacket en app som Mørk hadde på telefonen sin. Han vedtok forelegget han ble ilagt.

Ble internasjonalt etterlyst

- Siden 2017 har vi prøvd å få stoppet spredningen. Dette er ikke holdbart. For Nora Mørk er dette en litt spesiell situasjon fordi hun er en kjent person. Spredningen er større enn i mange andre tilfeller, sa bistandsadvokat John Christian Elden i retten.

Etter å ha gått under jorden, ble mannen i november i fjor internasjonalt etterlyst og fersket på Norges ambassade i Roma i desember. Forelegget ble dermed formelt forkynt for ham og han er normalt pliktig å møte i rettssaken.

Les også: Nora Mørk bekrefter ny kjæreste

Håndballstjernen er proff i Romania og spiller for CSM Bucuresti, men hun har vært skadet siden august i fjor og er fortsatt i opptreningsfase.

Etter over to år med saken hengende over seg er Mørk klar på at hun ikke ønsker å bli assosiert med bildespredningssaken.

- Jeg er stolt av at jeg sto frem i intervjuer. Samtidig visste jeg at det kom til å bli tøft, men jeg så aldri for meg at det skulle bli så tøft som det er blitt. Jeg har fått flere forespørsler om å stille opp på ting, men jeg har lyst å være profesjonell håndballspiller og et forbilde. Ikke assosieres med denne saken. Det er utrolig flaut og har gått utover selvtilliten min, sa en preget Mørk i sin forklaring.

- Jeg har tatt avstand fra henvendelsene jeg har fått for min egen helse.

- Fikk panikkanfall og pustevansker

Det var i september 2017 at håndballstjernen fikk telefonen hacket og private bilder ble spredt. De skal også ha havnet hos spillere på Norges herrelandslag i håndball, ifølge Mørk selv.

Minst 15 identifiserte personer ble anmeldt for å ha krenket privatlivets fred, etter å ha spredt Mørks private bilder, og har vært under politietterforskning.

Les også: Dette er personene som har spredt nakenbilder av Nora Mørk

Nettavisen ønsker svært gjerne tips fra deg. Kontakt vår journalist på mail, eller ringe på telefon 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

De aller fleste har vedtatt foreleggene de ble ilagt. Opprinnelig var det tre menn som nektet å betale og måtte møte i retten. Men to av disse har bestemt seg for å akseptere straffen. Dermed er det én mann igjen som fortsatt nekter.

Les også: Nora Mørk la ut bilder av menn som delte de private bildene hennes

Under rettssaken fortalte Mørk om at hun ble gjort kjent med spredning av nakenbildene da hun var på landslagssamling i Trondheim i 2017.

- Jeg fikk panikkanfall, pustevansker og gråt. Jeg satt alene på rommet da jeg fikk beskjeden.

Det var tvillingsøster Thea Mørk som ga den tunge beskjeden.

- Hvordan gikk det utover håndballen? spurte bistandsadvokat Elden.

- Jeg har egentlig alltid vært hard på at ingenting skal gå utover min håndballkarrière. Men akkurat den dagen sluttet jeg med å sove, jeg slet med å spise og klarte ikke å prestere på håndballbanen.

- Til slutt var jeg så sliten psykisk og fysisk. Bildespredningen var en stor faktor til at jeg skadet meg. Jeg røk korsbåndet rett over jul (i 2017, red. anm.). Jeg er ganske sikker på at bildene er årsaken til at jeg ble skadet.

Les også: Nora Mørk skuffet over at Stortinget vil avvente å øke straffene for hevnporno

Les også: Kan bli flere års fengsel for ulovlig deling av nakenbilder

Mørk fortalte også om at det har blitt bedre med tiden.

- Jeg har klart å ta litt avstand fra det, men har også vært bevisst på å bruke psykolog og jobbe hardt med meg selv. Jeg har kommet veldig langt, men på slike dager som i dag er det veldig tøft.

I avhør med politiet har Mørk også forklart seg om at hun føler seg skamfull og er redd for å gå ut blant folk.

- Hvorfor det? spurte Elden.

- Saken ble så stor. Jeg følte at alle visste hvem jeg var. Etter at jeg stilte opp i intervjuet med TV 2 (i november 2017, red. anm.) reiste jeg rett til Ungarn (der hun var proff på den tiden, red. anm.) så jeg slapp å være i Norge. Da jeg var i Oslo var jeg ikke ute blant folk på 7-8 måneder, sa Mørk.

- Jeg var flau, og følte at alle snakket om meg hele tiden. Det føler jeg til tider nå også, men det er når den paranoide delen tar over følelsene. Dette har ødelagt mye av livet mitt.

Kan dømmes

Dersom den anklagede mannen får en dom mot seg i rettssaken, risikerer han å måtte betale 18.000, som politiadvokat Borg Johannessen la ned påstand om.

- XX har ved flere anledninger spredt bildene. To ganger på sin åpne Facebook-profil, og ved ett tilfelle som en kommentar under en artikkel i media. Dette gjør at han måtte skjønne at Nora Mørk ville oppfatte dette som en krenkelse, sa politiadvokaten i sin avsluttende prosedyre.

Dersom han ikke betaler boten, dersom han blir dømt til dette, må han sone 36 dager i fengsel.

Selv om mannen ikke møtte i rettssaken kan han få dom mot seg. Så lenge påtalemyndigheten la ned påstand om straffereaksjon som var under ett år i fengsel. Dermed kan straffesaker i Norge avgjøres ved såkalt fraværsdom.

Det er retten som avgjøre om vilkårene for fraværsdom er oppfylt.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kontakt med mannen for en kommentar. Han har heller ikke krav på å få oppnevnt advokat fra det offentlige fordi saken ikke er alvorlig nok.

I retten argumenterte Elden for at oppreisningserstatningen til Mørk skulle være på 150.000 kroner, men den formelle påstanden var at erstatning fastsettes etter rettens skjønn.

- Det har en stor preventiv betydning og avskrekkende effekt å ha en så høy erstatning.

Fra før er to menn dømt i forliksrådet til å betale 150.000 kroner hver i erstatning til håndballstjernen.

Slik kan du få hjelp

Slettmeg.no har i flere år fått en rekke henvendelser fra unge jenter og kvinner som er fortvilet over å ha fått spredt intime bilder.

- Hva skal folk som har fått intime bilder på avveie gjøre?

- Det er viktig å ta grep så fort som mulig. Jo mindre tid det er til å spre bildene jo bedre er det, har leder i Slettmeg Hans Marius Tesse tidligere sagt til Nettavisen, og ga følgende punktvise råd:

  • 1. Prøv å få kontakte den som har spredt bildene. Be vedkommende om å stoppe spredningen. Dette kan forhåpentligvis begrense skaden.
  • 2. Slettmeg.no har en tjeneste som er en veileder til hvordan gå frem hos de ulike sosiale mediene dersom du er utsatt for uønsket bildespredning. Tjenesten dekker flere titalls sider for sosiale medier. Du kommer direkte til tjenesten her.
  • 3. Dersom du ikke får den hjelpen du trenger gjennom veilederen kan du kontakte slettmeg.no på mail [email protected] eller telefon: 911 29 392 mandag - torsdag 14.00 - 18.00.