RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nord-Korea: - Nå er alt klart

Foto: BOBBY YIP (Reuters)
Sist oppdatert:
Nordkoreanerne sier alt er klart til den omstridte oppskytningen.

Nordkoreanske tjenestemenn sier de har fullført alle forberedelser til den planlagte oppskytningen denne uken.

Samtidig avviser Nord-Korea at det er snakk om en missiltest, og står fortsatt ved at det er en satellitt som skal skytes opp i bane rund jorden.

Oppskytningen skal finne sted en gang mellom 12. og 16. april i forbindelse med hundreårsjubileet til president Kim Il Sung.

- Alt er klart
Satellitten Kwangmyongsong-3 ble montert på en rakett tirsdag. Satellitten er utstyrt med et videokamera som skal kunne ta bilder av nordkoreansk territorium og sende tilbake data om værforhold, ifølge nordkoreanske myndigheter.

- All montering og alle forberedelser for oppskytningen av satellitten er fullført, sier visedirektør for det nordkoreanske romfartsprogrammet, Ryu Kum Chol, under en pressekonferanse tirsdag.

- Krenker FN-resolusjon
Eksperter hevder at raketten Unha-3 også kan brukes til å angripe mål i USA.

USA, Storbritannia, Japan samt en rekke andre land har bedt Nord-Korea om å avlyse oppskytningen fordi det krenker FNs resolusjon, som forbyr landet å drive med missilaktivitet og atomvåpenutvikling.

Russland har også vært kritiske til oppskytningen, og mener Nord-Korea ignorerer resolusjonen, som ble vedtatt etter en tilsvarende rakettoppskytning i 2009.

- Denne situasjonen bør løses på en politisk og diplomatisk måte, sier talsmann for Det russiske utenriksdepartementet, Alexander Lukashevich, i en uttalelse.

- Unngå en eskalering!
Kina, som er Nord-Koreas næreste allierte, ber imidlertid alle parter om å bevare roen.

- Vi ber alle involverte parter om å bevare roen, beherske seg og unngå en videre eskalering av den spente situasjonen på den koreanske halvøya, sier talsmann for Det kinesiske utenriksdepartementet, Liu Weimin, i en uttalelse.

Kilder: BBC, Associated Press.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere