*Nettavisen* Nyheter.

Nord-Korea: - Vellykket prøvesprengning av hydrogenbombe

Verdens land fordømmer det Nord-Korea hevder er en vellykket prøvesprenging av en hydrogenbombe. Atomeksperter er imidlertid i tvil.

06.01.16 12:58
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=UFUDT2STwX_AOpcQV9SXkUYG9i2-CVr5YrM6cBaplZ4cdwSeVIISjmWdUfuUeSFVVKI3wnAKVURZziqJ_9LyMsilhB_NYQRA&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Mye tyder på at Nord-Korea onsdag sprengte sin fjerde atombombe, men det er tvil om hvorvidt det er snakk om den langt kraftigere hydrogenbomben.

Prøvesprengingen utløste seismisk aktivitet tilsvarende et jordskjelv med en styrke på 5,1.

Det er Nord-Koreas leder Kim Jong-un som personlig skal ha beordret prøvesprengingen, som kommer to dager før hans egen bursdag. Han antydet at landet har utviklet en hydrogenbombe før jul, men flere eksperter stilte seg da tvilende.

FNs sikkerhetsråd har allerede innkalt til hastemøte om saken, ifølge ikke navngitte diplomater. Møtet skal holdes bak lukkede dører onsdag kveld norsk tid, ifølge kildene.

Litt hydrogen?

Ifølge sørkoreanske myndigheter ser det ut til at nabolandet har gjennomført sin fjerde atomprøvesprenging, men de tviler på om det er snakk om en hydrogenbombe, som er verdens mest ødeleggende våpen og mange ganger kraftigere enn vanlig atombombe.

En talsmann i det sørkoreanske forsvarsdepartementet sier ifølge Reuters at «en liten mengde hydrogen kan ha blitt lagt til» under landets fjerde kjernefysiske prøvesprenging.

Tidligere har andre land prøvet ut teknikker for å forsterke en regulær atombombe med små mengder fusjonsmateriale, som oftest varianter av hydrogengass.

Atomeksperter tviler

Rystelsene i bakken var for svake til å støtte påstanden om at Nord-Korea har testet en hydrogenbombe, ifølge eksperter.

– De seismiske dataene som er kommet, tyder på at eksplosjonen var markant under det man kan vente fra en hydrogenbombetest, sier Crispin Rovere, en atomekspert med base i Australia.

– Så foreløpig ser det ut til at de har gjennomført en vellykket kjernefysisk test, men at de har mislyktes med det andre nivået, en hydrogeneksplosjon, sier Rovere til nyhetsbyrået AFP.

(Saken fortsetter under.)

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=affPDr198l6NgAaausnq5LsYpWmHJPrRtrvli2TyqS3EaMyHlhyjmckbGlYicWgMeAJvBn2lw1u5xovz3953APeoVsr0fd-W&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Andre eksperter er også skeptiske.

– Jeg tror ikke det var en hydrogenbombetest. Eksplosjonen skulle ha vært kraftigere hvis det var en hydrogenbombetest, sier Choi Kang, visepresident i den sørkoreanske tenketanken Asan Institute for Policy Studies.

– Jeg tror de later som om det er en hydrogentest fordi Kim Jong-un har nevnt det før, sier han.

Den amerikanske forsvarsanalytikeren Bruce Bennet er heller ikke overbevist.

– Hvis det var en virkelig H-bombe, ville målingen på Richters skala ha vært hundre ganger kraftigere, noe som ville betydd en styrke på rundt 7, sier han.

De seismiske rystelsene etter prøvesprengingen ble målt til 5,1. Ifølge Bennet var eksplosjonen litt mindre enn den som rammet Hiroshima i 1945. Han mener at fusjonselementet i eksplosjonen kan ha feilet totalt, eller at spaltingselementet ikke fungerte skikkelig.

Kraftige rystelser

Prøvesprengingen utløste seismisk aktivitet tilsvarende et jordskjelv med en styrke på 5,1, noe som førte til at flere innbyggere på kinesisk side av grensen ble evakuert.

Men ifølge Sør-Koreas meteorologiske institutt er det ikke målt noe kjernefysisk stråling etter prøvesprengingen.

(Saken fortsetter under.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Skjermbilde fra den den sørkoreanske nyhetskanalen YTN onsdag ettermiddag 06.01.16. Foto: (Twitter REUTERS/Kim Hong-Ji)

USA har varslet at landet vil komme med en passende reaksjon på enhver provokasjon fra Nord-Korea, men er foreløpig ikke overbevist om at nordkoreanerne har greid å utvikle en hydrogenbombe. Amerikanerne har tidligere uttrykt skepsis til nordkoreanske påstander om at landet har utviklet et våpen som er betydelig sterkere enn en vanlig atombombe.

– Uakseptabelt

Japan er blant landene som var først ute med å fordømme prøvesprengingen.

– Den kjernefysiske testen som ble utført av Nord-Korea er en alvorlig trussel mot vår sikkerhet og noe vi absolutt ikke kan tolerere, sier Japans statsminister Shinzo Abe.

(Saken fortsetter under.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Sikkerhetsrådet i FN innkaller til hastemøte onsdag om Nord-Koreas opplysninger om at landet har prøvesprengt en hydrogenbombe, Her fra et tidligere møte i rådet. Foto: Stan Honda (AFP)

Også Norges utenriksminister, Børge Brende, fordømmer hendelsen.

– Dette er en alvorlig trussel mot global sikkerhet og fordømmes på det sterkeste, sier Brende til NTB.

Nye sanksjoner?

Sør-Korea sa onsdag at regjeringen vil ta i bruk alle mulige tiltak og vil støtte FN-sanksjoner mot Nord-Korea.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skjermbilde fra statlig Nord-Koreansk TV onsdag 06.01.16. Foto: (Twitter)

– Vår regjering fordømmer på det kraftigste at Nord-Korea gjentatte ganger har ignorert våre og internasjonale advarsler ved å gjennomføre landets fjerde prøvesprengning, som klart strider med FNs sikkerhetsråds resolusjoner, sier Cho Tae-yong, en talsperson for Sør-Koreas myndigheter.

– Hvis det er sant at Nord-Korea har utført prøvesprengninger, er det et alvorlig brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner og en provokasjon jeg fordømmer uten reservasjoner, tvitrer den britiske utenriksministeren, Philip Hammond.

Første test i USA

Hydrogenbomber er langt kraftigere enn atombomber, som Nord-Korea prøvesprengte både i 2006, 2009 og 2013. Teknikken som benyttes i hydrogenbomber er imidlertid en helt annen og regnes som betydelig mer avansert.

Bomben ble for første gang testet av USA i 1952. Den skapte en energimengde tilsvarende 10 megatonn TNT, det vil si omtrent 1.000 ganger så mye som atombomben som ble sluppet over Hiroshima sju år tidligere.

– Med denne vellykkede prøvesprengningen av vår historiske hydrogenbombe har vi sluttet oss til de avanserte atomstater, meldte statlig fjernsyn i Nord-Korea onsdag.

– Med denne vellykkede prøvesprengningen av vår historiske hydrogenbombe har vi sluttet oss til de avanserte atomstater, meldte statlig fjernsyn i Nord-Korea.

Hydrogenbomber er langt kraftigere enn atombomber, som Nord-Korea prøvesprengte både i 2006, 2009 og 2013. Teknikken som benyttes i hydrogenbomber er imidlertid en helt annen og regnes som betydelig mer avansert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag