RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nord-Korea antyder planer om rakettoppskyting

Nord-Korea antydet mandag at det planlegger å skyte opp en satellitt. Det førte til spekulasjoner om at en langdistanserakett kan bli sendt opp. Sør-Korea sier det vil være en «alvorlig provokasjon».

Direktøren for landets luft- og romfartsutvikling sier Nord-Korea er inne i den siste fasen i utviklingen av en geostasjonær satellitt.

– Verden vil klart og tydelig kunne se en rekke satellitter stige mot himmelen på de tidspunktene arbeiderpartiets sentralkomité fastsetter, sier direktøren i et intervju med det statlige nyhetsbyrået KCNA. Selv om han ikke kommer med noen konkret timeplan, har det blitt spekulert i en mulig satellittoppskyting i forbindelse med at det 10. oktober er 70 år siden det statsbærende arbeiderpartiet i landet ble stiftet.

Gjenforening i fare

Nord-Korea står fast ved at landets rakettoppskytinger er ment for å plassere ut fredelige satellitter i rommet, men USA og deres allierte ser det som skjult testing av raketter som kan brukes som våpen. En oppskyting vil uansett kunne føre til fornyede internasjonale sanksjoner.

Det vil også spøke for en planlagt gjenforening for familier som ble splittet av Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. Etter planen skal møtet finne sted i slutten av oktober. Familiegjenforeninger er en del av en avtale som ble inngått mellom nord og sør etter at en grensekonflikt nylig truet med å utarte til åpen konflikt.

– Følg FNs resolusjoner

Sør-Korea sier tirsdag at enhver rakettoppskyting vil bli sett på som en ballistisk test og vil være en «alvorlig provokasjon» og et brudd på FN-resolusjoner. Japan ber Nord-Korea innstendig om å la være å opptre provoserende. Statsråd Yoshihide Suga ved den japanske statsministerens kontor sa tirsdag også at Nord-Korea bør følge resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd.

Analytikere mener Nord-Korea har oppgradert sin viktigste oppskytingsrampe, men sier samtidig at det ikke er noe på satellittbildene derfra som tyder på en nært forestående oppskyting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere