RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ap (Ap)

Nord-Korea feirer landsfaderens fødselsdag

Sist oppdatert:
Nordkoreanere har begynt en storslått feiring av fødselsdagen til landets avdøde grunnlegger Kim Il-sung.

Seoul (NTB-Reuters): Han regnes fortsatt som Nord-Koreas «evige president», til tross for at han døde i 1994.

Mandag er det 101 år siden Kim ble født, og dagen pleier å bli feiret med storslåtte parader hvor diktaturets våpen vises fram. Allerede ved midnatt deltok landets nåværende leder, landsfaderens barnebarn Kim Jong-un, under en seremoni i anledning jubileet.

Det spekuleres på om Nord-Korea også vil markere dagen med å teste en rakett, noe som har ført til sterke reaksjoner både fra nabolandene og USA.

Myndighetene i Japan har sagt at de vurderer å skyte ned raketten dersom den skytes opp, noe som har fått Nord-Korea til å true med atomkrig mot Japan.

Tidligere har det nordkoreanske regimet truet med atomangrep også mot Sør-Korea og USA. De fleste eksperter anser imidlertid uttalelsene for å være tomme trusler.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry sa søndag at USA er villig til å forhandle med Nord-Korea hvis landet tar skritt i retning av å kvitte seg med sine atomvåpen.

Regimet i Nord-Korea er imidlertid fast bestemt på å beholde våpnene, og kaller dem «en skatt» og «et høyt verdsatt sverd».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere