Gå til sidens hovedinnhold

Nord-Korea feirer landsfaderens fødselsdag

Nordkoreanere har begynt en storslått feiring av fødselsdagen til landets avdøde grunnlegger Kim Il-sung.

Seoul (NTB-Reuters): Han regnes fortsatt som Nord-Koreas «evige president», til tross for at han døde i 1994.

Mandag er det 101 år siden Kim ble født, og dagen pleier å bli feiret med storslåtte parader hvor diktaturets våpen vises fram. Allerede ved midnatt deltok landets nåværende leder, landsfaderens barnebarn Kim Jong-un, under en seremoni i anledning jubileet.

Det spekuleres på om Nord-Korea også vil markere dagen med å teste en rakett, noe som har ført til sterke reaksjoner både fra nabolandene og USA.

Myndighetene i Japan har sagt at de vurderer å skyte ned raketten dersom den skytes opp, noe som har fått Nord-Korea til å true med atomkrig mot Japan.

Tidligere har det nordkoreanske regimet truet med atomangrep også mot Sør-Korea og USA. De fleste eksperter anser imidlertid uttalelsene for å være tomme trusler.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry sa søndag at USA er villig til å forhandle med Nord-Korea hvis landet tar skritt i retning av å kvitte seg med sine atomvåpen.

Regimet i Nord-Korea er imidlertid fast bestemt på å beholde våpnene, og kaller dem «en skatt» og «et høyt verdsatt sverd».

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken