RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nord-Korea kan ha restartet atomreaktor

Foto: KNS (Afp)
Satellittbilder tyder på at Nord-Korea har startet opp igjen en omstridt kjernefysisk reaktor.

Washington (NTB-Reuters-DPA): Reaktoren kan produsere plutonium – «sprengstoffet» i atomvåpen, mener amerikanske forskere.

Den omstridte reaktoren ligger i Yongbyon i de vestlige delene av Nord-Korea. Forskere ved U.S.-Korea Institute ved Johns Hopkins School of Advanced International Studies mener den nå er restartet, meldte internasjonale medier torsdag.

Forskerne har studert satellittbilder tatt over Yongbyon-anlegget 31. august. Bildene viser at det stiger hvit damp opp fra en bygning som ligger tett ved hallen som huser turbiner og generatorer drevet av atomreaktoren.

I gang?
- Den hvite fargen og mengden tyder på at dampen ventileres bort fordi systemet som genererer elektrisitet er i ferd med å komme i drift. Det tyder på at reaktoren alt er, eller er i ferd med å komme i gang, konkluderer forskerne.

Yongbyon-reaktoren ble stengt ned i 2007 som et ledd i en avtale med USA og andre land som lovet bistand i bytte. Reaktoren er ifølge de amerikanske forskerne i stand til å produsere rundt seks kilo plutonium per år.

Omverdenen er svært bekymret ettersom dette kan bli benyttet i det nordkoreanske atomvåpenprogrammet. Landet har gjennomført tre atomprøvesprengninger siden 2006, den siste i februar i år, og de såkalte sekslandsforhandlingene om atomprogrammet står i stampe.

«Testing»
En amerikansk tjenestemann som ber om å få være anonym, sier dampen som er observert, tyder på at reaktoren er under testing. Han tror ikke dette er et signal om at regimet i Pyongyang forsøker å presse fram innrømmelser i forhandlingene om atomprogrammet.

- Det er nok enklere enn som så. Nord-Korea vil skape en situasjon der det framstår som opp- og avgjort at landet er en atommakt og har kjernefysiske våpen, mener tjenestemannen.

Atomeksperten James Acton kaller reaktorstarten «nok et slag i ansiktet» for verdenssamfunnet.

Nord-Korea varslet alt i april at de ville starte opp igjen atomanlegget i Yongbyon for å styrke sitt atomvåpenprogram. Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea var på dette tidspunktet svært spent, men har siden blitt bedre. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere