*Nettavisen* Nyheter.

Nord-Korea skaper ny atomfrykt

Foto: JO YONG-HAK (REUTERS)

Nordkoreanske myndigheter sier de forbereder en oppskytning av en rakett som i prinsippet kan nå USA.

Nord-Korea opplyser at de vil skyte opp en kommunikasjonssatellitt ut i verdensrommet, men tidspunkt for oppskytningen er ennå ukjent.

Flere naboland frykter derimot at dette er i realiteten en test for langdistanseraketter som blant annet kan nå den amerikanske delstaten Alaska, ifølge BBCs korrespondenter.

Dette skjer samtidig som at spenningen mellom Nord-Korea og Sør-Korea er i ferd med å tilspisse seg ytterligere.

Enormt skritt
- Forberedelsene for en fullskala rakettoppskytning av Unha-2 er underveis. Formålet er å sende kommunikasjonssatellitten Kwangmyongsong-2 i bane rundt jorden, lyder pressemeldingen som ble formidlet gjennom det statlige nyhetsbyrået KCNA.

- Når satellitten er skutt opp, så vil vår romfartsteknologi ha bidratt til at vi har tatt et enormt skritt i retning av å bli et sterkt økonomisk land, lyder uttalelsen.

Selve oppskytningen skal skje fra basen Hwadae. Frykten er at raketten, som har en rekkevidde på 6700 kilometer, vil kunne brukes mot potensielle mål som Alaska, melder BBC.

USAs ferske utenriksminister Hillary Clinton var på sitt første Asia-besøk forrige helg og advarte Nord-Korea mot å iverksette noen rakettprøveoppskytning.

Sekspartssamtalene mellom USA, Russland, Kina, Japan, Sør-Korea og Nord-Korea er foreløpig lagt på vent. Hensikten med samtalene er å få i land en avtale om at Nord-Korea mottar nødhjelp i bytte mot nedrustning.

Usikker helsetilstand
Samtidig verserer det rykter om helsetilstanden til den nordkoreanske lederen Kim Jong-Il, som skal ha lidd et illebefinnende i fjor sommer.

Nord-Korea gjennomførte en atombombesprengning høsten 2006, men eksperter hevder landet ennå ikke har teknologien til å utvikle et stridshode som er lite nok til å plassere på en rakett.

Nordkoreanske myndigheter gjennomførte en rakettest i 1998 og hevdet at de hadde sendt ut en satellitt i bane rundt jorden. I tillegg gjennomførte de en prøveoppskyting av en langdistanserakett i juli 2006, men testen var en fiasko og raketten stupte rett i havet etter noen få minutter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.