RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nord-Korea skjøt opp

Tokyo (NTB-Reuters): Nord-Korea gjorde natt til søndag alvor av trusselen om å skyte opp en langdistanserakett.

Japanske, sørkoreanske og amerikanske myndigheter bekrefter alle at utskytningen fant sted.

Nordkoreanske myndigheter hadde på forhånd varslet at raketten ville bli skutt opp fra Musudanrien-basen i tidsrommet 4. til 8. april, avhengig av værforholdene.

Ifølge Nord-Korea skulle raketten bringe en kommunikasjonssatellitt ut i verdensrommet, men planene høstet massiv kritikk fra omverdenen.

Sist Nord-Korea prøveskjøt en slik rakett var i juli 2006. Da gikk det ikke etter planen, og raketten eksploderte etter 40 sekunder.

Både USA og Japan har send krigsskip til Japanhavet, og truet på forhånd med å skyte ned raketten dersom den kom på avveie.

? Nord-Korea ønsker gjennom en romrakett å demonstrere at de er i besittelse av en internkontinental ballistisk rakett, slo lederen for USAs etterretningstjenester, Dennis Blair, nylig fast.

Russland ba også Pyongyang om å avlyse oppskytningen og viste til den spente situasjonen i regionen.

? Det vil være til beste for Nord-Korea å avstå fra oppskytingen, sa den russiske viseutenriksministeren Aleksej Borodavkin.

Dersom noen bringer saken inn for FN, vil det innebære slutten på sekslandssamtalene om atomnedrustning, truet de.

Pyongyang erklærte seg som atommakt i 2005 og har gjennom forhandlingene med Sør-Korea, Japan, Kina, USA og Russland fått tilbud om omfattende bistand og sikkerhetsgarantier mot at de skrinlegger sitt atomvåpenprogram. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere