*Nettavisen* Nyheter.

Nord-Korea sprengte ny atombombe

Foto: AP Photo/Lee Jin-man (Ap)

Bomben er den kraftigste landet noensinne har bygget og sprengt.

12.02.13 15:31

Tirsdag gjennomførte Nord-Korea en atomprøvesprengning nord i landet. Dette er den tredje atombombetesten i landet siden 2006, skriver NTB.

En diplomat i FNs sikkerhetsråd bekrefter atomprøvesprengningen. Ifølge det Sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap ble både USA og Kina varslet mandag. Sør-Koreas forsvarsminister visste også om sprengningen.

FNs sikkerhetsråd samles til et hastemøte klokka 15 norsk tid tirsdag. Diplomater har tidligere sagt at både USA, Sør-Korea og europeiske medlemmer av sikkerhetsrådet ønsker å slutte seg til en resolusjon som vil pålegge Nord-Korea nye sanksjoner ved en atomprøvesprengning. Å få en slik resolusjon godkjent kan derimot ta flere uker.

Nye sanksjoner
Japan varsler også sanksjoner etter at landets toppledere møttes til et sikkerhetsmøte som følge av prøvesprengningen.

- Jeg har gitt ordre om at vi skal vurdere alle mulige måter å ta tak i denne saken på. Vi vil vurdere egne sanksjoner mot Nord-Korea, samtidig som vi vil samarbeide med andre land, sa Japans statsminister Shinzo Abe etter møtet.

Dette er Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning, og den ble utført på samme sted som tidligere i fylket Kilju nordøst i landet.

Sprengningen ble gjort like før klokken 12 lokal tid tirsdag, og skjelvet ble målt til en styrke på 4,9 av U.S. Geological Survey. Dette er den kraftigste Nord-Koreanske atombomben så langt. Den forrige bomben i 2009 ga et utslag på 4,7 og den første i 2006 ga et utslag på 4,2.

Største bombe hittil
Ifølge Sørkoreanske myndigheter var bombens sprengkraft mellom 6 og 7 kilotonn. Eksperter anslår at bomben i 2006 var på 0,8 kilotonn og den i 2009 var på rundt 2,4 kilotonn.

Bomben amerikanerne slapp over Hiroshima i 1945 var til sammenligning på rundt 13 kilotonn. Kilotonn er en måleenhet for eksplosivers sprengkraft og ett kilotonn tilsvarer 1.000 tonn TNT.

Tidligere i år uttalte anonyme etterretningskilder i Seoul at landet har fullført forberedelsene til en tredje sprengning. Dette skal ha blitt gjort som reaksjon på straffetiltak FN innførte etter at Nord-Korea prøveskjøt en langdistanserakett i desember.

Det internasjonale samfunnet har gjentatte ganger advart Nord-Korea mot prøvesprengning av atomvåpen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.