Gå til sidens hovedinnhold

- Nord-Korea utgjør en «overhengende trussel»

Japan frykter Nord-Korea har kapasitet til å miniatyrisere atomstridshoder, og at landet har raketter som kan «lure» rakettskjoldet.

Den japanske regjeringen vil trolig konkludere i en forsvarsrapport at Nord-Koreas atomvåpenprogram utgjør en «alvorlig og overhengende trussel», og at landet har kapasitet til å utvikle små, kompakte atomstridshoder. Det skriver The Guardian, som henviser til den japanske avisen Yomiuri Shimbun.

Avisen, som opererer med anonyme kilder, skriver at det er ventet at rapporten vil godkjennes i midten av september. Nord-Korea har de siste ukene gjennomført flere missiltester.

Vurderingen av Nord-Koreas atomvåpenprogram er en oppjustering fra fjorårets rapport. I fjor konkluderte japanerne med at det var en "mulighet" for at nordkoreanerne besitter denne tekniske kapasiteten, skriver The Guardian.

Leveringsmiddel for atomstridshoder

Atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, utga rapporten «Nuclear weapons capabilities and doctrines in North Korea» tidligere i år, som i detalj tar for seg Nord-Koreas ambisjoner og atom- og missilkapasitet.

Kippe sier det er ingen grunn til å tvile på at Nord-Korea har evnen til å lage kompakte, kjernefysiske stridshoder.

- Miniatyrisering er en forutsetning for å kunne levere kjernefysiske stridshoder med ballistiske missiler eller kryssermissiler. Det er spesielt ballistiske missiler Nord-Korea satser på som leveringsmiddel for sine våpen. De har hundrevis av slike av flere ulike typer, som kan true mål i Japan og Sør-Korea, sier Kippe til Nettavisen.

- De har også noen varianter som kan nå amerikanske baser på Guam, samt missiler som kan ramme det amerikanske fastlandet. De sistnevnte er kun testet tre ganger, sier han.

Missil-typen Hwasong-14 er testet to ganger og Hwasong-15 er testet én gang. Sistnevnte missil kan treffe mål hvor som helst i USA.

- Er oppfatningen i forskermiljøet at Nord-Korea har kapasiteten til å miniatyrisere atomstridshoder, Kippe?

- Det er mange, inkludert meg, som ikke har funnet grunner til å tvile på at Nord-Korea i flere år har hatt evnen til å lage kompakte, kjernefysiske stridshoder. Det er basert på blant annet sprengkraften til de underjordiske testene de har utført, samt at de på sent 1980- og tidlig 1990-tallet utførte en rekke tester av kjernevåpendesign med bruk av andre stoffer enn uran og plutonium. Det er påvist ved hjelp av satellittbilder. De har dessuten hatt mange år på å lykkes med dette, sier Kippe.

Høyt anslag på antall kjernevåpen

En tenketank med nære forbindelser til det amerikanske forsvaret, Rand Corporation, skrev i en rapport tidligere i år at Nord-Korea kan ha så mange som 100 atomstridshoder innen 2020.

Kippe sier det er vanskelig å gi noe sikkert estimat på antall stridshoder Nord-Korea besitter.

- Det er relativt overkommelig å estimere plutoniumbeholdningen til Nord-Korea, siden de kun bruker én reaktor til å produsere plutonium. Derimot vet vi for lite håndfast om produksjonskapasiteten for anrikning av uran, sier Kippe.

Les også

Trump misfornøyd med Nord-Koreas rakettoppskytninger

- Amerikanske utsendinger har sett et anrikningsanlegg i Yongbyon i 2010, og det går an å estimere kapasiteten i dette basert på hvor mange sentrifuger de så og dimensjonene til disse, men vi vet ikke om det finnes flere anlegg. Derfor kan man finne grunnlag for estimater av størrelsen som Rand her angir, men man kan like gjerne argumentere for at antallet med sannsynlighet kan være lavere. Usikkerhetene i estimater vokser for hvert år verden mangler internasjonalt innsyn, sier Kippe.

Sist gang Det internasjonale atomenergibyrået IAEA inspiserte atomanlegget i Nord-Korea, var i april 2009.

- Kan godt være 70-80 våpen

Kippe ønsker ikke å spekulere på hvor mange kjernevåpen Nord-Korea besitter, men han lettet litt på sløret under lanseringen av rapporten «Nuclear weapons capabilities and doctrines in North Korea» tidligere i år.

- Hvis jeg blir tvunget til å gi et estimat av antall våpen, så vil jeg angi et slags sentralestimat på mellom 25 og 50 våpen, hvor den nedre skranken nok er mest sannsynlig, men hvor usikkerheten rundt uran gjør at det godt kan være 70-80 våpen, sa Kippe under lanseringen.

Videoopptak fra lanseringen kan du se her.

Frykter raketter med «irregulær bane»

Japans forsvarsminister advarte tirsdag om at de tror Nord-Korea utvikler nye kortdistanseraketter som kan penetrere rakettskjoldet, som skal beskytte Japan mot innkommende atomraketter.

Forsvarsminister Takeshi Iwaya mener de nye ballistiske missilene til Nord-Korea - og viser til landets siste testoppskytninger - har en irregulær bane som i teorien kan utmanøvrere eksisterende forsvarssystemer, melder Reuters.

Årsaken er at de eksisterende rakettforsvarssystemene i Japanhavet, er utviklet for å avskjære missiler som har en regulær bane, hvilket betyr en forutsigbar bane.

Enhver variasjon i rakettbanen vil dermed gjøre avskjæring vanskeligere, ifølge Iwaya.

Mens USAs president Donald Trump har nedtonet betydningen av Nord-Koreas gjentatte testoppskytninger den siste tiden, har Storbritannia, Tyskland og Frankrike uttrykt bekymring for utviklingen.

Tirsdag innkalte de til et møte i FNs sikkerhetsråd, og kom med en felles uttalelse der de tre landene fordømmer Nord-Koreas rakettester. USA stilte seg ikke bak uttalelsen.

- Uovervinnelig militærkapasitet

Nord-Korea har gjennomført flere runder med oppskytningstester av kortdistanseraketter de siste ukene. Testene oppfattes som et pressmiddel overfor Washington i framtidige forhandlinger om atomnedrustning.

De to toppmøtene mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, har som kjent ikke ført fram til noen atomnedrustning på Den koreanske halvøy.

Nord-Koreas siste rakettoppskytning fredag for halvannen uke siden, var en direkte protest mot den felles militærøvelsen til USA og Sør-Korea.

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA meldt at Kim Jong-un var til stede under den siste prøveoppskytnigen, og at han er svært fornøyd med landets testoppskytninger.

- Det er partiets målsetting å besitte uovervinnelig militærkapasitet som ingen tør å provosere, og fortsette å styrke dem, uttalte Kim, ifølge KCNA.

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday

Kommentarer til denne saken