Dette innlegget ble først publisert hos Nordnorsk Debatt. Gjengitt med tillatelse.

Norgesferie for alle sommeren 2020 - det er den perfekte muligheten til å utforske Nord-Norge. Det gjelder både oss som bor i nord - og alle andre i Norge. Landsdelen rommer nesten 40 prosent av landets areal, sola skinner hele døgnet, søring-karantenen er avviklet. Her er noen (sjåvinistiske og subjektive) tips fra til A til Å:

Alta. Nordlendingene er hardhauser som har holdt ut lenge mellom bakkar og berg. Det viser den unike verdensarven i Alta. Hellemaleriene er inntil 12.000 år gamle. De nordnorske forfedrene var et jeger- og fangstfolk. Men de hadde også kunstnerisk talent. Hele 6000 figurer er så langt oppdaget i Alta.

Bugøynes. Stedet Nazi-Tyskland ikke brente. Fascinerende, opprinnelig bebyggelse fra den finske innvandringen på 1800-tallet. Og en sandstrand som tar pusten fra deg. Ligger på østsiden av Varangerfjorden. Sentrum for eksport av kongekrabbe.

Les også: Kvinner får ikke barn for å redde bygda

Centrum kafe Kirkenes. Så folkelig det er mulig å få det. Få en føling med det frodige finnmarkslynnet. Her kommer du lett i prat med de gamle gruvesluskene på Sydvaranger. Dra innom her og spis karbonade før du utforsker Kirkenes, Jarfjord, Pasvik og de store grenseområdene våre mot Russland.

Dønna. Øyriket på Helgeland med sin lune skjærgård er en perle. Dønna er et godt utgangspunkt. Ferge fra Sandnessjøen og bru videre til Herøy.

Efjord. Du har kanskje kjørt forbi på E6. Ta en stopp i fjordarmen av Ofotfjorden. Et av de desidert skjønneste landskapene i Nord-Norge. Stetinden er kjennemerke. Finnes både rorbuer og feriehus i området.

Les også: 171 ting du bør ha sett i Norge

Fergereiser. Nord-Norge har fergeruter over noen av verdens vakreste havområder. Mye kan nevnes, med stor urett mot de som utelates. Men Drag-Kjøpsvik, Skutvik-Svolvær eller panorama fra øvre dekk over Lyngen, er noe du neppe angrer på om du befinner deg i området.

Glomfjord. Mellom steile fjell i Salten. Fra Glomfjord kan du oppleve noe du sent vil glemme: Svartisen og Engebreen. Nås lett fra Bodø, via Saltstraumen, Gildeskål og Meløy. Stort utvalg av muligheter for overnatting og utflukter.

Hamningberg. Fraflyttet fiskevær i Båtsfjord. Det ville, spisse landskapet ytterst på Varangerhalvøya savner sidestykke. Bygningsmassen overlevde krigen, et glimt inn i et Finnmark som ikke lengre finnes.

Indre Troms. Mye mer enn kuler og krutt. Et paradis for lange vandringer i høyfjellet. Turistforeningen har mange hytter i området. Her finnes også Treriksrøysa, der Norge, Finland og Sverige møtes.

Les også: Nord-Norge kan ikke bare være en vond fortelling om tap og offer

Jergul i Karasjok. Kjøp et fiskekort og jakt storlaksen i Iesjokha, der Tanavassdraget starter. Den gamle fjellstua fra 1600-tallet er fremdeles intakt. Et perfekt utgangspunkt for å utforske finnmarksvidda. Og oppleve den samiske kulturen i sine kjerneområder.

Kiberg. Fra fiskeværet ser du rett over til Fiskerhalvøya i Russland på andre siden av fjorden. Bygda var et sentrum for de norske partisanene som sloss på russisk side mot nazistene. Bevegende partisan-museum som skildrer frihetskampen og de store omkostningene for mennesker og familier.

Løvolds kafeteria. Nord-Norges beste (og kanskje siste) kafe med tradisjonell og suveren hverdagsmat ligger i Bodø. Gå innom der mens du venter på hurtigbåten til Svolvær, Sør-Arnøy eller Steigen. Er du heldig står stekt sei, kokt uer eller kvalbiff på menyen. Men før du reiser fra Bodø – gå innom det nye Jektefartsmuseet. Og Aspmyra, hvis legendariske Glimt har hjemmekamp.

Nettavisen Pluss: Så mange kalorier sparer du på å velge lettprodukter

Moskenes. Hvis det er et år du skal legge turen innom Lofoten, må det være i år, da hordene fra Europa garantert uteblir. Lofoten kan ikke forklares, det må oppleves. Obligatorisk dannelsesreise for alle som vil forstå den nordnorske kystkulturen.

Narvik. Byen man ikke kommer utenom i nord. Hitler ville ha malmen for å produsere våpen, det er grunnen til at de mest intense krigshandlingene i Norge skjedde her i 1940. Innholdsrikt krigsmuseum med dyktige guider skildrer den dramatiske historien. Byen er høyaktuell som arrangør av alpin- VM i 2026.

Oksskolten er Nord-Norges høyeste fjell (1918 m.o.h) og ligger i Hemnes og Rana. Det går rute til toppen, men vær forsiktig om du vil se utsikten, Nord-Norges tak er for våghalser.

Porsangerfjorden. 12 lange mil med nakent fjordlandskap som skjærer dypt inn i Finnmark. Repvåg på vestsida mot Nordkapp, og Børselv på østsida. Her finner du fortsatt kvensktalende befolkning. Bygda er et senter for kvensk språk og kultur.

Quiz om Nord-Norge. Hvor stor del av Norges landareal utgjør Nord-Norge? Og hvor andel av befolkningen? Forbered deg med å øke kunnskapsnivået. Finnes rikelig utvalg på nettet.

Les også: Norges 11 beste luksushoteller

Reisadalen. Dalføre i Nordreisa, som strekker seg innover mot Finnmarksvidda. Elvejuv, fossefall, stryk og trange gjel. Vilt og vakkert, med nasjonalpark i øverste del.

Sørøya. Storfiskens rike i nord. Et eldorado for fiske, både til havs og i fjellvann. Her kan du oppleve havfiske med Stjernekamp-vinneren Bilal som guide. Det går ferge dit fra Øksfjord i Loppa.

Tromsø. Storbyen og universitetsbyen i nord, med bredt utvalg av restauranter, kafeer, Mack-øl og kulturopplevelser. Ishavskatedralen, Skarven og Fjellheisen. Unik kombinasjon av urbant liv og naturopplevelser.

Ulvsvåg er porten til Hamarøy, Knut Hamsuns rike. Kulisser for noen av verdenslitteraturens største verk. Nobelprisvinnerens barndomshjem er museum, Hamsunsenteret på Presteid tar for seg liv og forfatterskap.

Værøy og Røst. Øyrike ved innseilingen til Vestfjorden. Hvis noen lurer på hvorfor Norge er bygd på handel med torsk og tørrfisk, dra dit og lær! Ferge fra både Bodø og Lofoten.

Widerøe. Livsnerven som binder Nord-Norge sammen på kortbanenettet. Tilbudet er begrenset på grunn av korona-krisen. Men flyselskapet pleier å ha rimelige Nord-Norge-rundt billetter om sommeren.

Nettavisen Pluss: Derfor har ekspertene plukket disse tre aksjene akkurat nå

X-faktoren. Når det gjelder natur, landskap og mennesker, er det 100 % dekkende for Nord-Norge. Alle søringer er hjertelig velkommen!

Ytre Senja.Nasjonal turistveg påSenja byr på variert landskap, fra revne fjell på yttersida til slake åser og vassdrag på innlandet. Ånderdalen nasjonalpark sør på øya. Et vell av muligheter, fra fiske til sykling og toppturer i storslagent landskap. Sommerferge fra Senja til både Vesterålen (Fra Gryllefjord) og Tromsø (fra Botnhamn).

Zoologi. Nord-Norge har et rikt dyreliv. Fugletitting er en tidkrevende hobby, men mange friluftsområder i nord er et eldorado. Ved Polar Park i Bardu kan du få nærkontakt med ulv, bjørn og gaupe.

Æ e nordlending æ. Varm opp med Unit Five og lyden av Hammerfest på øret, på veien dit du skal. Ja vi e en sabla gjeng!

Les også: Equinors milliard-skandale kjent i årevis, men politikerne har lukket øynene

Øksnes. På den klassiske nordnorske «yttersida». Her lukter det fisk fra alle himmelretninger. Ta turen ut til Nyksund som ligger så nær fiskefeltene det er mulig å komme. Før du drar til Vesterålen skal du la deg inspirere av Lars Saabye Christensens fine skildringer av lys og landskap der.

Ånstad. En port til det utrolige fjellriket på Andørja og Rolla, like nord for Harstad. Ingen andre steder i Nord-Europa har like mange fjell. Bare Andørja har tyve tinder på 1000 meter eller mer, de kneiser fra havet og rett opp.

God reise - og god sommer i Nord-Norge!