*Nettavisen* Nyheter.

Norden sentral for piratkopiering

Nordiske databrukere er ikke blant de verste i klassen når det gjelder piratkopiering. Nordiske servere brukes derimot i stor skala som sentraler for distribuering av piratkopiert programvare verden over.

Profesjonelle dataprogrammerere legger ut piratutgaver av kjente programmer på nordiske servere, og programmene lastes ned i store mengder uten at noen får betalt.

Det er den internasjonale organisasjonen for programvareprodusenter, Business Software Alliance (BSA), som hevder dette. Organisasjonen har utført undersøkelser som tyder på at én av ti piratkopier lastes ned fra en nordisk server, skriver den danske avisen Politiken.

Beth Scott, visepresident for den europeiske grenen av BSA, advarer lovlydige bedrifter mot piratene. Scott sier at den systematiske og profesjonelle produksjonen av ulovlige kopier kan føre til at bedrifter som ønsker å kjøpe lovlig materiell kan bli lurt. Piratkopiering dreier seg ifølge Scott i om stadig større penger, noe som gjør piratene stadig dyktigere.

- Vi ser flere og flere tilfeller av at piratkopiene er så dyktig fremstilt og solgt til så høy pris at bedrifter tror de har gjort en god handel. At varen ikke er original oppdages gjerne først når kjøperen trenger datahjelp fra den egentlige produsenten, sier Beth Scott.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.