Nordirsk politi ruster seg for nye opptøyer

Belfast (NTB-Reuters-DPA): Nordirsk politi ruster seg for nye store opptøyer i en strid om det britiske flagget. Nord-Irlands hovedstad Belfast er rystet av de mest omfattende voldshandlingene på mange år.

Nærmere 30 politifolk er skadd i uroligheter i protest mot at flagget ikke lenger heises daglig på byens rådhus. Lørdag kveld demonstrerte rundt 2.000 mennesker mot republikanskvennlige politikeres beslutning om å redusere bruken av flagget.

Demonstrantene kastet bensinbomber og murstein mot politiet, og natt til lørdag ble det også satt fyr på biler. Ledere for de såkalte lojalistpartiene, som vil at Nord-Irland fortsatt skal være en del av Storbritannia, tok avstand fra voldsbruken.

Men radikale, probritiske protestanter ville ikke love noen slutt på voldsbruken. - Dette kommer til å fortsette til flagget er på plass igjen på rådhuset, for Nord-Irland er britisk og vi nekter å godta provokasjoner, sa demonstranten William Arthur til nyhetsbyrået Reuters.

Minst 3.600 mennesker ble drept i politisk og religiøst motiverte voldshandlinger fram til en fredsavtale kom på plass i Nord-Irland i 1998. Men forholdet mellom de katolske og protestantiske samfunnsgruppene er fortsatt spent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.