*Nettavisen* Nyheter.

Nordisk press på Ukraina

Stavanger (NTB): De nordiske utenriksministrene er bekymret for situasjonen i Ukraina, der opposisjonslederen og flere andre tidligere ministre sitter fengslet.

Ukrainske myndigheters behandling av politiske motstandere var tema på ministermøtet i Stavanger fredag. Med Jonas Gahr Støre (Ap) og svenske Carl Bildt i spissen uttrykker de nordiske ministrene bekymring for situasjonen i Europas nest største land.

- Vi i EU har forhandlet fram en samarbeids- og frihandelsavtale med Ukraina. Innholdet i den er fastsatt og vil stå ved lag, men vi har sagt tydelig fra til ukrainske myndigheter at vi ikke går videre med undertegning av avtalen slik at den settes i kraft. Dette vil vi bekrefte når EUs utenriksministre møtes i Brussel, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt til NTB.

Han legger til at det også legges press på Ukraina via andre kanaler der Sverige er deltakende. Dette er også Norges måte å tydeliggjøre sitt budskap overfor ukrainske myndigheter.

- Situasjonen for ytringsfrihet og menneskerettigheter er kritisk og det bør reageres. Ukraina er det kommende formannskapslandet i OSSE (Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa), og det pågår en behandling av politiske motstandere der som etterlater en lang rekke kritiske spørsmål, sier Støre.

De nordiske landene er opptatt av at det ukrainske parlamentsvalget til høsten må gjennomføres på en fri og rettferdig måte, med internasjonale observatører til stede. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.