RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordisk råds litteraturpris til dansk-norske Kim Leine

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Kim Leine fra Danmark er tildelt Nordisk råds litteraturpris 2013 på 350.000 danske kroner for romanen «Profetene i Evighetsfjorden».

Romanen, som problematiserer Danmarks rolle som kolonimakt, ble av juryen vurdert som den beste av de 13 nominerte.

Leine er født og oppvokst i Bø i Telemark, men flyttet til Danmark som 17-åring. Han har også bodd 15 år på Grønland, og Grønland er bakteppet for vinnerromanen. «Profetene i Evighetsfjorden» ble i fjor tildelt den danske litteraturprisen De Gyldne Laurbær. Leine skriver på dansk.

Nordisk råds litteraturpris har vært delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk skrevet på et av de nordiske språkene. Den deles ut for å medvirke til å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk. I fjor gikk prisen til norske Merethe Lindstrøm for den kritikerroste romanen «Dager i stillhetens historie».

I tillegg til to forfattere fra hvert av de fem nordiske landene Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island, var også to forfattere fra Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet nominert til den prestisjetunge litteraturprisen.

Nytt av året er det at kunngjøringen av prisen og utdelingen skjedde samtidig, i en TV-sendt gallaforestilling fra Den Norske Opera. Det ble også delt ut priser innen områdene film, musikk, miljø og barne- og ungdomslitteratur. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere