RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordisk støtte til syrisk oppgjør

Bodø (NTB): Syrias makthavere skal stilles til ansvar for brudd på menneskerettighetene. Det er budskapet fra Nordens utenriksministre, som nå støtter et senter som skal dokumentere krigens overgrep.

- Situasjonen i Syria forverres stadig. Daglig kommer det nye meldinger om overgrep. Å dokumentere disse overgrepene er i seg selv viktig, ikke minst for å kunne stille de ansvarlige til rette for ugjerningene. Senterets arbeid kan også bidra konstruktivt til å berede grunnen for en fredelig overgangs- og forsoningsprosess for et fremtidig Syria, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Da de nordiske utenriks- og forsvarsministrene møttes i Bodø mandag, ble de enige om å støtte det nyopprettede Syria Justice and Accountability Centre (SJAC) med sete i Lyon i Frankrike. Det uavhengige senteret skal samle inn, oppbevare og analysere dokumentasjon av menneskerettsbrudd og andre forbrytelser med sikte på å legge til rette for en forsoningsprosess.

Danmarks bidrag utgjør 1,5 millioner danske kroner, opplyser utenriksminister Villy Søvndal til nyhetsbyrået Ritzau. Størrelsen på Norges og de andre landenes bidrag er ikke kjent, men Støre sier Norge vil støtte senteret «både politisk og finansielt».

- Det er avgjørende at mennesker ikke kan gå ustraffet etter å ha begått forbrytelser. På den måten kan vi sikre forsoningsprosessen i det fremtidige Syria gjennom et rettsoppgjør, sier Søvndal. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere