Meteorologisk institutt opprettholder farevarsel på oransje nivå for Nordland fredag.

- Vi har oppdatert varselet nå på morgenkvisten og det går på vestlig full storm utsatte steder. I løpet av formiddagen vil vinden dreie over på nordvest, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga i Nord-Norge til an.no.

- Fredag formiddag ventes fortsatt vest og nordvest full storm utsatte steder med svært kraftige vindkast på 35-40 m/s, heter det i varselet.

Rådet fra meteorologene er som følger:

- Fest alle løse gjenstander. Unngå unødvendig ferdsel utsatte steder.

Vinden er ventet å avta ved 13-tiden.

Flere meldinger om løse takplater

Deler av et hustak i Svenskeveien i Mo i Rana løsnet i vinden fredag morgen. Brannvesenet rykket ut til stedet for å sikre taket, meldte politiet på Twitter rett før klokka 07.

Like før klokken 10 meldte politiet i Nordland på Twitter at en bil hadde blåst av veien i Lyngvær. Ingen personer kom til skade i ulykken.

I Bodø ble det meldt om takstein som løsnet fra et bygg i Havnegata. Et område rundt bygget ble sperret av i påvente av at gårdeier skal utbedre.

- Det er flere meldinger i distriktet om løse takplater, melder Nordland politidistrikt klokka 08.

Stenger skoler

I Gildeskål kommune melder de fredag morgen at skolen og barnehagen på Nygårdsjøen oppvekstsenter holder stengt og at ordinær bussrute til Bodø er innstilt. På grunn av værvarsel om sterk vind melder Meløy kommune at det ikke blir kjørt skoleskyss fra Øra og i Dalen på Reipå fredag morgen, melder Avisa Nordland.

Vest-Lofoten videregående og Aust-Lofoten videregående skoler holder stengt fredag på grunn av uværet. Kommunalsjef Pål Einar Røch Johansen i Vestvågøy kommune ber foreldre følge de minste elevene til skolen fredag og også hente dem hvis ikke vinden spakner, skriver Lofotposten.

Torghatten Nord AS melder om kanselleringer og ruteavvik i flere fergesamband, blant annet er fergesambandet Forøy-Ågskardet innstilt på grunn av uværet.

Følg Avisa Nordlands direkterapportering om uværet her

Innstilte flyavganger

Widereøe har innstilt alle avganger fra Bodø lufthavn, og også Norwegian-flyet til Oslo klokka 07 er innstilt, melder Avinor.

Det er registrert vindkast på 63 knop ved Bodø lufthavn.

- Forholdene har vært og er utfordrende med sterk vind og ganske ekstreme vindkast, sier lufthavnsjefen til Avisa Nordland.

Natt til fredag ble moloen og småbåthavna i Bodø stengt av, melder Avisa Nordland. Torsdag ramlet en landgang i havet, noe som førte til at en mann ble stående fast på en flytebrygge og måtte hentes av Redningsselskapet.

Meteorologen: Vanskelige kjøreforhold

Det er meldt om vanskelige kjøreforhold i Nordland og Troms fram til lørdag på grunn av sterk vind og snøfokk og varierende temperaturforhold med nedbør som regn og snø.

  • E6 over Saltfjellet i Nordland er stengt på grunn av uvær.
  • E10 over Bjørnfjell i Nordland er stengt på grunn av uvær.
  • E12 over Umbukta i Nordland er stengt på grunn av uvær.

Lofotposten melder om stenger broer på grunn av uværet: Gimsøybrua og Raftsundbrua. Like over klokken 08.00 ble det målt kast opp i 45 sekundmeter sterke vindkast på Gimsøybrua.

Sjekk din kjørerute på vegvesen.no

Det er ventet liten storm i Troms fredag og om kvelden også i Vest-Finnmark.

Også i Sør-Norge er det utfordringer på veiene. Statens vegvesen melder fredag morgen at riksvei 7 over Hardangervidda er stengt på grunn av uvær. På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet kan det bli innført kolonnekjøring på kort varsel fredag.

Stor snøskredfare i Helgeland

Samtidig er det sendt ut varsel om snøskredfare flere steder i landet, blant annet for Helgeland der NVE har sendt ut rødt farevarsel for stor snøskredfare. Omfattende ustabile forhold på grunn av store nysnømengder og vind. Naturlig utløste skred kan ventes. Unngå skredterreng, heter det i meldingen på varsom.no.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

Svalbard opplevde orkan

Stormen som herjet på Svalbard har løyet, og fredag morgen melder Meteorologisk institutt at oransje farevarsel for Nordenskiöld Land på Spitsbergen er avsluttet.

På det meste var det orkan på Isfjord radio med middelvind 34,1 meter. Det sterkeste vindkastet ble målt til 40,7 meter i sekundet.

Longyearbyen lokalstyre opplyser torsdag kveld at alle deres tjenester åpner til vanlig tid fredag, melder Svalbardposten.

Det er fortsatt stor snøskredfare. Evakuering og ferdselsforbudet i deler av Nybyen og Lia opprettholdes, opplyser Sysselmannen. Det skal gjøres en ny vurdering lørdag.

I Nordland merket elever ved Valnesfjord skole vindkreftene på nært hold da en buss blåste av veien torsdag ettermiddag. Ifølge NRK ble alle elevene hentet av foreldre og ingen kom til skade.

Les også: Dette skjedde i natt

Les også: Riksvei 7 over Hardangervidda stengt

Følg meldingene fra Nordland politidistrikt direkte her: