RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Dreamstime)

Nordlyset «blinder» fly

Sist oppdatert:
En norsk professor skal snart skyte opp en ni meter lang rakett, blant annet for å finne forklaringen på hvorfor fly mister radiokontakt under kraftig nordlys.

Flyene over polarområdet kan nemlig miste radioforbindelsen i flere timer når nordlyset herjer, ifølge forskningsmagasinet Apollon.

Rundt neste månedsskifte skal professor Jøran Moen ved Fysisk institutt ved UiO skyte opp en norsk rakett fra Svalbard for å finne forklaringen. Målet med oppskytingen er å få bedre varslingsrutiner.

På grunn av jordkrumningen må flyene i polarområdene ty til høyfrekvent radiokommunikasjon, der signalene blir sendt via ionosfæren, som ligger mellom 80 og 500 kilometer over bakken. Der er det et gasslag med elektroniske partikler, som sender signalene tilbake til Jorda. Når nordlyset herjer, blir det så mye turbulens i de elektroniske skyene at radioforbindelsen blir brutt.

Kort flytid

Moen skal bruke målinger fra rakettoppskytingen for å forstå sammenhengen mellom nordlys og forstyrrelser på navigasjon og radiosignaler.

– Denne kunnskapen er essensiell for å kunne utvikle varslingssystemer for disse problemene, forklarer Jøran Moen overfor Apollon.

Flytiden er beregnet til ni minutter, og raketten skal etter planen falle ned i Barentshavet etter å ha frest gjennom nordlyset i 350 kilometers høyde.

I dag er den beste oppløsningen av elektronstrukturer i nordlyset på noen hundre meter. Med rakettinstrumentene fra Universitetet i Oslo vil man ifølge forskningsmagasinet kunne måle helt ned til noen meter.

Universitetet i Oslo har laget et nytt instrument som skal måle finstrukturene i elektronskyene. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har ytret ønske om å bruke instrumentet i satellitter for å måle romvær.

– Bedre romværvarsling blir også viktigere når offshorevirksomheten øker i Barentshavet. Offshore er avhengig av stabilt samband via radio og satellitt og ikke minst presis navigasjon, påpeker Jøran Moen, sier Moen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere