*Nettavisen* Nyheter.

Nordmann (49) skutt og drept under politiaksjon

Nordmann skutt og drept under politiaksjon mot antatte smuglerei Ålbæk Havn. Smuglerbåden heises opp på lastebil for å bli kjørt bort mandag morgen Foto: Henning Bagger (NTB scanpix)

Forsøkte å flykte da dansk politi aksjonerte mot mistenkte smuglere.

07.01.13 21:31

En 49 år gammel nordmann ble skutt og drept mens en annen mistenkt samt en dansk politimann ble såret i en politiaksjon mot antatte smuglere i Ålbæk nord på Jylland søndag kveld.

Den drepte nordmannen og de to andre mistenkte er begge fra Arendal, skriver Agderposten.no.

- Gjerningsmennene forsøkte å flykte fra politiet i en båt. Under flukten oppsto det en skuddveksling mellom politiet og gjerningsmennene, opplyser Nordjyllands politi ifølge en pressemelding.

Truffet av fire skudd
Mannen ble truffet av fire skudd i hode- og brystregionen, melder dansk TV 2.

Det var tjenestemenn fra Politiets Aktions Styrke (AKS) som bisto Nordjyllands politi i aksjonen, som ble gjennomført etter anmodning fra norsk politi. Saken etterforskes nå av et uavhengig etterforskningsorgan, Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

De to som ble såret i aksjonen, politimannen og en av de mistenkte, er utenfor livsfare. Politimannen ble truffet av skudd i lysken, mens den sårede nordmann, som er født i 1976, ble truffet av skudd i brystet, ifølge danske meider. En tredje nordmann født i 1985 er pågrepet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Se video fra Ålbæk på Localeyes.dk.

Blir siktet for narkosmugling
De to mennene blir siktet for narkotikasmugling og ikke for å ha skutt mot politiet. Årsaken er at bare den døde nordmannen skjøt mot politiet, skriver danske Ekstra Bladet.

Beslagla 250 kilo hasj
Politiet mistenker at de skulle frakte et parti hasj til Norge. Det ble beslaglagt 250 kilo hasj i forbindelse med politiaksjonen.

Møtte to i havna
Dansk politi har foreløpig ikke sikker identitet på den drepte, men opplyser at han og de to andre som er involvert alle er norske statsborgere. Mannen som ble drept ankom Ålbæk havn i en lettbåt. Han skal ha vært alene i båten, men ble møtt av to andre på havna. Der ventet også dansk politi, og det var da skuddvekslingen oppsto.

På en pressekonferanse mandag sa dansk politi at dette var en norsk sak der de bisto norsk politi. Saken skal ha vært under etterforskning i lang tid, og allerede i høst ble dansk politi underrettet om mistanken.

- Flere nordmenn involvert
Narkotikapolitiet i Kristiansand sier til Nettavisen at flere nordmenn er involvert i narkotikasaken som var under etterforskning da nordmannen ble skutt.

- Jeg kan bekrefte at det har vært et samarbeid med norsk og dansk politi og at det er nordmenn som er involvert i den saken. Noe mer vil jeg ikke kommentere fordi det er danskene som leder etterforskningen, sier leder av narkotikaavdelingen ved Agder politidistrikt, Leif Vagle, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nordmann skutt og drept under politiaksjon mot antatte smuglerei Ålbæk Havn. Smuglerbåden heises opp på lastebil for å bli kjørt bort mandag morgen. Foto: Henning Bagger (NTB scanpix)

Skuddvekslingen skjedde rundt klokka 21.10 da den nå drepte mannen seilte inn i havna i Ålbæk i en hurtigbåt fra Norge. Politi fra Nordjylland og AKS, som hører inn under det danske sikkerhetspolitiet PET, sto klare til å pågripe ham og de to andre.

Men de tre i hurtigbåten oppdaget politiet og forsøket å flykte.

- I flukten oppsto det en skuddveksling mellom politiet og gjerningsmennene, opplyser politiet i en pressemelding, melder NTB via Ritzau.

- Perfekt smuglervær
Ribben er trolig av type Revenger 29 som kan gjøre rundt 60 knop med to ganger 250 hestekrefter. Den erfarne sjøkapteinen Nils Nilsen i Agder Havrafting sier at været søndag var svært godt for kryssing til Danmark.

- Den dagen det ikke en eneste bølge på havet. Den eneste ufordelen var den tette tåka, men det er kanskje perfekt for smuglere. Politiet ville ikke hatt mulighet til å forfølge en båt i tåka som var da, sier han. Over til Ålbæk havn tar det 2 timer fra Kristiansand og 1,5 timer fra Arendal med en ribb av den typen som smuglerne hadde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.