RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmann: - Det har vært kaotisk

Foto: NOOR KHAMIS (Reuters)
Sist oppdatert:
All flytrafikk kansellert etter storbrann på flyplassen.

Nairobi (NTB-AFP-Reuters): Etter fem timers kamp mot flammene klarte brannmannskapene til slutt å få kontroll over en voldsom brann på den internasjonale flyplassen i Kenyas hovedstad Nairobi.

Men den internasjonale terminalen er totalt utbrent, og det er helt uklart når flyplassen kan åpne igjen. Foreløpig omdirigeres flygninger til Nairobi til regionale flyplasser som Mombasa og til nabolandene.

Kaotisk
Den norske ingeniøren Svein Huseby har vært i Kenya for å besøke sin kenyanske kjæreste. Han skulle etter planen reise hjem i dag. Han er én av mange flypassasjerer som ikke aner når de får reise hjem igjen.

- Det har vært kaotisk ... Ingen vet om de får reise hjem om to timer, to dager elle to måneder. Folk går fra vettet, sier den 38 år gamle nordmannen i et intervju med Reuters.

- Det hadde vær fint med litt offisiell informasjon, legger han til.

Ifølge Reuters vil innenlandske passasjerfly og lastefly gjenoppta flytrafikken fra Nairobi senere i ettermiddag. Det er ennå uklart når internasjonale passasjerfly vil kunne gjenoppta flygningene.

Terminalen var overtent
Flammene lyste opp himmelen over flyplassen i de tidlige morgentimene onsdag, og en tykk røyksøyle sto til værs etter at brannen begynte i 5-tiden. Hele terminalen var overtent, og til tider var heten så sterk at den drev brannmennene tilbake.

- Det er en alvorlig brann på flyplassen, men vi gjør vårt beste for å avverge en krise, sa Mutea Iringo ved det kenyanske innenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP mens brannen fortsatt raste.

Brannmannskapene var i ferd med å gå tomme for vann da de begynte å få kontroll over storbrannen. Politiet måtte trå til for å geleide lastebiler med vann gjennom Nairobis notorisk kaotiske trafikk.

Noen timer senere kunngjorde brannvesenet at brannen på flyplassen var slukket, men svart røyk fortsatte å stige opp fra den utbrente terminalbygningen.

Totalskadd
Innenriksdepartementets talsmann bekrefter at deler av flyplassen er totalskadd. Slukkingsarbeidet var utfordrende fordi brannen startet sentralt på flyplassen.

- Bortsett fra nødlandinger er all trafikk til og fra flyplassen kansellert, sier Iringo.

Ingen skal ha mistet livet i brannen, ifølge myndighetene.

Brannårsaken er ikke kjent, men ingenting tyder på at det var terror, selv om brannen skjedde på dagen 15 år etter bombeangrepene på de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam.

Beordret ut
En passasjer som ventet på sitt fly tidlig om morgenen, sa han hørte to smell og kort etter sirener.

- I løpet av få minutter var hele flyplassen sikret av politiet, og alle fikk ordre om å komme seg ut, sier han.

Hundrevis av passasjerer ble strandet utenfor flyplassen da brannen raste.

Jomo Kenyatta-flyplassen er et regionalt knutepunkt i Øst-Afrika, og mange langdistanseflyginger går innom på vei til andre land i regionen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere