Gå til sidens hovedinnhold

- Nordmann bisto amerikanske storskattesnytere

Oslo (NTB): En 61 år gammel finansrådgiver har hjulpet rike amerikanere med å unndra 13,3 milliarder kroner i skatt, ifølge Økokrim. Mandag starter rettssaken mot ham.

61-åringen skal ha organisert 25 norske stråmenn som skrev under på at de eide selskaper i skatteparadiset Cayman Island. Selskapene skal deretter ha blitt brukt til å oppnå urettmessige skattefordeler for amerikanerne. Dette er en av tidenes største skattesaker i USA.

Økokrim har tiltalt mannen for hvitvasking, grovt heleri og for å ha sikret utbytte fra straffbare handlinger. Saken starter i Oslo tingrett mandag og skal etter planen pågå i tre og en halv måned.

- En ser svært sjelden saker i Norge med beløp i denne størrelsesorden, har førsteadvokat Petter Nordeng i Økokrim tidligere uttalt til Dagens Næringsliv.

Ifølge tiltalen foregikk hvitvaskingen fra 1998 til 2006. Det skal ha fungert ved at amerikanere som hadde arvet bedrifter, solgte virksomheten og plasserte pengene i stråselskapene. Deretter skal det ha blitt konstruert et tap som nullet ut gevinsten av salget, slik at de unngikk skatt.

61-åringen kom i politiets søkelys i 2006. Bakgrunnen var at amerikanske myndigheter hadde bedt Riksadvokaten om å etterforske navngitte nordmenn i forbindelse med saken. Det er kunder av det amerikanske revisorselskapet KPMG som var involvert i skatteunndragelsene. Selskapet har tidligere inngått en avtale med amerikanske myndigheter og godtatt å betale en bot. To tidligere ansatte ble dømt til fengsel. Den tiltalte mannen nekter straffskyld. Han mener det ikke er noe grunnlag for tiltale. (©NTB)

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021