*Nettavisen* Nyheter.

Nordmann drept i Serbia

38 år gammel nordmann skal ha blitt drept i skuddveksling med politiet.

26.01.14 12:41

- Vi har fått bekreftet identiteten til mannen som døde i en skyteepisode med serbisk politi, opplyser fungerende kommunikasjonssjef i UD Frode O. Andersen til NTB.

Han opplyser at mannen er 38 år gammel, men vil ikke komme med flere detaljer.

- Vi har fått rapport fra politiet i Serbia om hendelsesforløpet, sier Andersen.

- Angrep politimann
Den drepte 38 år gamle mannen kommer fra en kommune i Hordaland, opplyser politiet til TV 2. Han skal ha vært bosatt i byen Presevo sør i Serbia, ved grensen mot Makedonia.

Ifølge lokale medier angrep 38-åringen en serbisk politimann med en murstein. Nordmannen skal ha slått politimannen i hodet, og dermed klart å sikre seg politimannens automatvåpen. Deretter løsnet han skudd mot en minibuss med serbiske soldater, og til slutt ble han drept av medlemmer av det serbiske gendarmeriet – en paramilitær styrke med politimyndighet, melder den albanskspråklige nettavisen Titulli.

Politiet sier de jaget mannen til hans hus i Presevo ved grensen til Kosovo, hvor han døde i en skuddveksling.

Serbiske medier rapporterer at mannen bodde i huset med sin makedonske kone.

Motivet for angrepet er ennå ikke kjent, skriver avisen.

Tap for familien
Lederen for den serbiske politiunionen, Veljko Mijailovic, har uttalt at nordmannen hadde tilknytning til en ytterliggående islamistisk gruppe. Dette avviser mannens familie på det sterkeste overfor VG.

- Jeg kan garantere at det ikke stemmer, sier et familiemedlem til avisa. Vedkommende betegner dødsfallet som et stort tap og sier familien i Norge hadde ukentlig kontakt med 38-åringen via telefon og sosiale medier.

Området preget av politiske spenninger
Sylo Taraku, generalsekretær i organisasjonen LIM (likestilling, integrering og mangfold) kommer fra Kosovo. Han sier til VG at Persevo-dalen er preget av politiske spenninger.

- Det er lite tillit mellom folket og politiet, sier Taraku.

Presevo ligger i Serbia like ved grensen til både Kosovo og Makedonia. Området var mellom 1999 og 2001 åsted for en væpnet konflikt etter at en lokal albansk gerilja gjorde opprør mot Milosevic-regimet i Serbia. I etterkant av konflikten har spesialpoliti og militære styrker vært sterkt til stede i dalen. Streng grensekontroll blir håndhevet for å stanse våpensmugling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.