Nordmann drepte sovjetere som CIA-agent

Storslett (NTB): Fem dager før han døde, avslørte 80 år gamle Arne Lund fra Sappen i Nordreisa at han på 1960-tallet var CIA-agent som skjøt og drepte tre sovjetiske grensevakter.

Lund holdt agent-virksomheten skjult for sine seks døtre hele livet. Men på dødsleiet i februar i år fortalte han hele historien til NRK.

- Da vi var små, hendte det ofte at far satt ute i fjøset og gråt. Vi forsto jo aldri hvorfor. At han som skulle være den sterkeste i familien, gråt så mye. Han sa aldri hvorfor. Jeg tror han har hatt det veldig tungt, sier en av døtrene, Hilde Lund.

Arne Lund ble født i 1932. Han utvidet militærtjenesten med et underoffiserkurs, ble sersjant og senere fenrik. Under en øvelse på Hjerkinn ble han spurt av en amerikansk offiser om han kunne være interessert i et spesialoppdrag.

- Han sa at det var oppe i Finnmark. Han sa at det handlet om å ta med noe utstyr over grensen til Finland. Det var slik det begynte alt sammen, sa Lund i intervjuet.

Han dro sju ganger over grensen via Finland til Sovjetunionen. På den siste turen støtte han på tre sovjetiske soldater. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.