RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmann etterforskes for brudd på våpenboikott

Oslo (NTB): En norsk statsborger er under etterforskning av FN og PST for mulig brudd på FNs våpenboikott av Eritrea. Mannen skal ha bidratt til at norske militære kjøretøy er smuglet inn i landet.

Mannen, som er av eritreisk opprinnelse, skal ifølge NRK ha kjøpt 17 lastebiler fra Forsvaret i Norge, men fått avslag på søknad om eksporttillatelse til Eritrea fra Utenriksdepartementet. Han skal da ha søkt på nytt og oppgitt at bilene ikke skulle til Eritrea, men til Dubai for deretter å selges videre til Saudi-Arabia.

Etterforskere fra FN, som fant de 17 lastebilene i Dubai i De forente arabiske emirater i oktober i fjor, skriver i en rapport at de kan dokumentere at lastebilene var på vei til Eritrea, et land det er forbudt å eksportere militært materiell til.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har nå startet etterforskning av mannen.

- Det jeg kan si nå, er at vi er kjent med FN-rapporten. Vi har også mottatt en anmeldelse fra det norske Utenriksdepartementet. På bakgrunn av opplysningene i den anmeldelsen har vi besluttet å iverksette etterforskning, sier politiadvokat Line Nyvoll Nygaard i PST.

Målet med etterforskningen er å avdekke om salget og transporten av lastebilene er et brudd på de norske reglene om eksport av våpen og militært materiell. I slike saker er strafferammen mellom tre og fem år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere