Politiet i Litauen iverksatte mandag en stor aksjon for å frigi en norsk forretningsmann som hadde blitt holdt som gissel siden forrige uke, melder nyhetsbyrået AP.

Satte inn spesialstyrke
Visepolitimester Visvaldas Rackauskas sier ifølge nyhetsbyrået at mannen ble løslatt etter at politiets antiterrorstyrke «Aras» aksjonerte mot en leilighet i Vilnius.

Tre mistenkte ble pågrepet på stedet, to litauere og en nordmann, skriver den litauiske nettavisen 15min.lt.

Utenriksdepartementets pressevakt Marte Kopstad bekrefter overfor tv2.no at de har fått informasjon om at en norsk statsborger er pågrepet og varetektsfengslet.

Svensk politi har i tillegg pågrepet to nordmenn som er mistenkt for å være innblandet i saken, melder ABC Nyheter og svenske medier.

Norsk 36-åring hovedmistenkt
Den antatte hovedmannen, en norsk statsborger, skal tidligere være dømt til 13 års fengsel for narkotikaforbrytelser i Norge. Ifølge VG er han 36 år gammel og registrert som innehaver av et eksport/importfirma på Østlandet. Dommen på 13 års fengsel gjaldt smugling av Rohypnol fra Russland via Lituaen til Skandinavia, skriver VG.

Visepolitimester Vivaldi Rackauskas sier til 15min.lt at de fikk henvendelsen fra norsk politi mandag morgen og at de samme dag kunne gå til aksjon. Han sier videre at det var et etterforskningssamarbeid mellom litauisk, norsk og svensk politi som gjorde at de fant fram til leiligheten der nordmannen ble holdt fanget.

Krevde 230.000 kroner i løsepenger
En representant for påtalemyndigheten i Litauen, Mindaugas Duda, sier det ble krevd en stor sum løsepenger for den kidnappede nordmannen, over 100.000 litas eller cirka 230.000 norske kroner.

Nordmannen skal ha blitt lurt av kidnapperne til å tro han skulle i et forretningsmøte, for deretter å bli ført til et hus utenfor Vilnius mot sin vilje.

Visepolitimester Visvaldas Rackauskas ledet for to uker siden en delegasjon som besøkte Norge og kolleger i Kripos.