*Nettavisen* Nyheter.

Nordmann kan bli ny oljeminister i Somaliland

Norske Ibrahim Mohammed Hassan, som jobber for Genel Energy, pekes ut som ny oljeminister i utbryterprovinsen Somaliland. Foto: Linkedin

Kan være fordelaktig for norske investorer, sier Norges fremste Somalia-ekspert.

Norsksomaliske Ibrahim Mohammed Hassan (66) er blant de første somalierne som kom til Norge på 1970-tallet. Han har gjort stor suksess innen oljebransjen og beskrives som en «mytisk» figur i det norsksomaliske miljøet.

Nå vurderes han som én av to kandidater til å bli Somalilands nye oljeminister, får Nettavisen bekreftet fra flere hold.

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Hassan. Mest sannsynlig er han «ute i felt» i Somaliland, og er dermed utilgjengelig, får Nettavisen opplyst.

Somaliland, som er en utbryterprovins fra Somalia, er ikke internasjonalt anerkjent som en selvstendig stat. I forrige måned var det valg, og neste uke tiltrer Musa Bihi Abdi som ny president i Somaliland.

- Ekstra sympati for norske investorer
Somaliland har potensielt enorme olje- og gassreserver. Norges fremste Somalia-ekspert utelukker ikke at norske investorer kan til en viss grad nyte godt av at en nordmann sitter som oljeminister i Somaliland.

- Jeg tror selvfølgelig at det kan være ekstra sympati for norske investorer, og det vil være språk- og kommunikasjonsfordeler, sier førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, Stig Jarle Hansen, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen Foto: Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås

- Men Somaliland har institusjoner som fungerer til en viss grad, hvilket betyr at det vil være «check and balance» av en enkeltpersons sympatier. Det kan være verdifullt på enkelte områder, men man skal ikke håpe på for mye, sier Hansen.

- Det kan hende norske investorer bør gå inn, men de bør tenke seg nøye om når det gjelder sikkerhetsaspekter og Norges generelle holdning til Somaliland som selvstendig stat, sier han.

- Men det kan også tenkes at oljeinvestorer kan få en boretillatelse fra Mogadishu (Somalias hovedstad red.anm.), selv om pengene går til Somaliland, legger han til.

Jobber i Somaliland
Hassan er utdannet oljeingeniør fra London og Stavanger. Han har bakgrunn fra blant annet Saga Petroleum og Asante. Han er gift med en norsk kvinne.

Hassan jobber for det internasjonale oljeselskapet Genel Energy, og har base i Hargeisa i Somaliland. Genel Energy er tungt inne i Somaliland, hvor de allerede har undersøkt 2000 kilometer med seismikk på to felt hvor selskapet er operatør og har eierinteresser.

Resultatene har vært oppløftende, og selskapet har peilet ut flere områder som skal undersøkes nærmere i slutten av 2017 og neste år. Genel Energys prognoser er ikke mindre enn to milliarder fat olje.

Flere norske investorer har allerede vært inne i Somaliland, som erklærte uavhengighet i 1991 etter en blodig borgerkrig.

Selv om Somaliland har et relativt godt fungerende statsapparat, er det fortsatt mye av politikken som styres på klannivå.

- Det er vanskelig for oljeselskaper å navigere i klanpolitikk. En oljeinvestor som skal inn i Somaliland, bør også ha dialog med lokale klaner, og ikke bare myndighetene, sier Hansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Somalilands nyvalgte president Musa Bihi Abdi avbildet under valgkampen i forrige måned. Foto: Stringer (Reuters)

- Presidenten er tidligere marxist
I forkant av valget i november var det knyttet stor spenning til et eventuelt regjeringsskifte i Somaliland. Hansen tror imidlertid at den nye presidenten vil få ro og støtte til å regjere utbryterprovinsen.

- Presidenten er tidligere marxist og var en del av Alanas-vingen av Somali National Movement på 1980-tallet. Men det er nok glemt. Folket husker ham som en gammel veteran fra selvstendighetskrigen som slåss mot Somalia. Han har nok ikke støtte i hele befolkningen, men dem som ikke støtter ham, er folk som aksepterer en konsensusløsning. Så Musa Bihi Abdi har nok konsensus på at han skal sitte som president, sier Hansen.

Hansen tror utsiktene for å bli internasjonalt anerkjent som selvstendig stat, er heller dystre.

- De er svakere nå enn de har vært på lenge. Sør-Afrika var en alliert som de tidligere hadde, og Etiopia er en de facto-alliert, men som aldri har presset på for internasjonal anerkjennelse av Somaliland.

Somaliland nyter sterke bånd til nabolandene Etiopia og Djibouti, samtidig som de opplever massive investeringer fra gulflandene. Myndighetene i Somaliland har også gitt De arabiske forente emirater tillatelse til å etablere en militærbase i havnebyen Berbera, melder Reuters.

Utbryterprovinsen har om lag fire millioner innbyggere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.