*Nettavisen* Nyheter.

Nordmann kidnappet på Filippinene

BORTFØRT: Kjartan Sekkingstad fra Sotra i Hordaland er bortført i Filippinene. Foto: Handout (Reuters)

Den filippinske hæren sier at gruppen som tok fire gisler i landet mandag kveld, blant dem en nordmann, visste hvem de ville bortføre.

22.09.15 14:48

Filippinsk politi bekrefter overfor NTB at det er en nordmann blant de fire.

– Ja, det var en nordmann blant dem som ble kidnappet. Han er 56 år gammel og heter Kjartan Sekkingstad, sier den regionale politisjefen Samuel Gadingan, som også uttalte seg til mediene natt til tirsdag ved stedet der gislene ble tatt.

56-åringen er bortført sammen med to canadiske menn og en filippinsk kvinne.

– Det ser ut som om utlendingene var målet, det var ikke tilfeldig at de ble tatt, sier kaptein Alberto Caber i det filippinske forsvaret.

Antonio Rivera, en talsmann for det lokale politiet, sier til nyhetsbyrået AFP at ingen gruppe så langt har tatt på seg ansvaret for bortføringen eller at det er blitt satt fram noen krav.

Familien ber om ro

Familien til den kidnappede nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra i Hordaland, har fått beskjed fra Utenriksdepartementet om det som har skjedd.

De har bedt UD videreformidle en tekst på deres vegne:

«Kjartan er født og oppvokst på Sotra utenfor Bergen. Etter endt skolegang begynte han å arbeide i familiens lakseoppdrett, og i 1988 reiste han til Canada for å drive lakseoppdrett der. Flere år senere flyttet Kjartan til Filippinene.»

I teksten NTB har fått tilsendt, heter det videre at siden det er så lenge siden han utvandret, har familien bare hatt sporadisk kontakt med han i det siste.

– Vi vil be om at familien får ro i denne vanskelige situasjonen som har oppstått. Familien får kontinuerlig bistand fra Utenriksdepartementet, uttaler Sekkingstads familie.

56-åringens far, Olav David Sekkingstad, sier til Bergens Tidende at de ble varslet av politiet tirsdag.

– Det var en svært tung beskjed å få, sier han. (©NTB)

Kledd i sivil

Gruppen ankom marinaen ved feriestedet på øya Samal i to mindre motorbåter. De tok med seg de fire som befant seg om bord i yachter rett før midnatt natt til tirsdag.

Det lokale politiet samarbeider med marinen og kystvakta som nå kontrollerer skipstrafikken ut fra Davaogolfen, men Rivera sa senere tirsdag at det kan se ut til at gisseltakerne har kommet seg unna.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pirområdet ved ferieresorten Holiday Oceanview Marina - Samal like ved storbyen Davao sør på Filippinene. Foto: (Holiday Oceanview Marina)

Mennene skal ikke ha vakt oppsikt da de tok seg inn på anlegget, Holiday Oceanview Resort, der nordmannen arbeider som daglig leder.

Den innledende etterforskningen viste at kidnapperne dukket opp klokka 23.23 mandag i sivilt antrekk med ryggsekker og bandolærer, bevæpnet med to lange og flere korte skytevåpen.

Noen av dem stormet så om bord i yachten til et japansk ektepar og forsøkte å bortføre dem, men de mislyktes fordi paret gjorde motstand og klarte å rømme. De to ble i all hast brakt til sykehus der de er behandlet for hodeskader.

Det var rundt 30 gjester på stedet da angrepet fant sted og flere av dem hoppet i sjøen for å unnslippe. Etter å ha tatt de fire til fange, forsvant båtene på ukjent kurs. Ifølge hæren ble det ikke avfyrt skudd under hendelsen.

Krisestab

Utenriksdepartementet i Oslo satte tirsdag morgen krisestab etter rapporter om kidnappingen.

– Vi har hatt telefonkonferanse med ambassaden i Manila. Vi jobber nå på spreng med denne saken, sier pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i UD til NTB tirsdag morgen.

Kontoret til Filippinenes president Benigno Aquino III sendte tirsdag ut en pressemelding om kidnappingen. Ifølge AFP var han selv på feriestedet i forrige uke der han møtte politiske allierte. Han følger situasjonen.

I meldingen fremgår det at en sikkerhetsvakt i 4-tiden natt til tirsdag fant en lapp rundt en halv kilometer fra marinaen. På lappen står det på filippinsk: «Frihet for vår kommandant».

Den er undertegnet NPA, en forkortelse for den filippinske geriljaorganisasjonen New Peoples Army, som er den væpnede grenen av landets kommunistparti.

I 2001 ble det startet forhandlinger mellom NPA og den filippinske regjeringen. Disse forhandlingene har delvis funnet sted i Norge og har blant annet fått støtte fra den norske regjeringen.

Pressemeldingen viser videre til at en sikkerhetsvakt på feriestedet rapporterte om det som hadde skjedd et kvarter før midnatt natt til tirsdag ved politistasjonen på Samal.

Politiet på øya har opprettet en egen gruppe – «Special Investigation Group Oceanview» – som ene og alene skal etterforske bortføringen. Flere fartøy og helikoptre søkte tirsdag etter kidnapperne. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.