RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmann leder for 560 millioner kristne

Foto: Peter Williams (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Olav Fykse Tveit valgt som internasjonal kirkeleder.

Det er ikke småtterier Olav Fykse Tveit nå er valgt til. Tveit er i dag generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, og ble torsdag valgt til generalsekretær i Kirkenes verdensråd under møtet i sentralkomiteen i Genève i Sveits.

Samling av 349 kirker
Kirkenes verdensråd er en verdensomspennende organisasjon med protestantiske og ortodokse kirker i 110 land med rundt 560 millioner medlemmer.

Tveit vant en voteringskamp med den Sørkoreanske teologen Seong-won Park.

Vanskelig stilling
Tveit tar over som generalsekretær 1. januar, og får litt av en utfordring. Dagens generalsekretær hisset på seg mange da han mente at Israels krigføring mot palestinerne var «en synd mot Gud» på lik linje med jødeutryddelsen.

Tveit har ikke gitt noen klare løfter om hva slags linje han vil følge i sitt arbeid, men ifølge Reuters forteller innsidere at han vil fokusere på problemene som kristne minoriteter har i muslimske land, og den stadig voksende homoproblematikken i ortodokse kirker.

Fokus på islam
I et intervju tidligere denne måneden ga Tveit klar beskjed om at islam var et fokusområde for ham. Han mente at kirker i den muslimske verden ikke kunne bli stående alene, men samtidig påpekte han at det var viktig å ikke øke spenningen gjennom ugjennomtenkte uttalelser.

Han påpekte likevel at verdensrådet burde følge samme linje som Den norske kirke, der en jobbet for religiøs frihet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere