Den engelskspråklige pakistanske avisa The Nation melder mandag at en 38 år gammel norsk-pakistaner er savnet etter å ha blitt kidnappet på busstur mellom Balochistan og Karachi fredag. Rundt 12 kilometer fra Uttal skal væpnede menn ha tatt seg inn på bussen, dekket 38-åringens hode med et teppe og tatt ham med seg. Ifølge avisa skal den savnede ha kommet til Pakistan for et par uker siden for å besøke familie bosatt i Balochistan.

Ber Islamabad om hjelp
Utenriksdepartementet er kjent med saken og sier den norske ambassaden i Pakistan har anmodet pakistanske myndigheter om bistand for å spore opp mannen.

- Vi har opplysninger om at en norsk statsborger er fryktet savnet i Pakistan, og vi ser på saken som svært alvorlig. Ambassaden har bedt om assistanse fra pakistanske myndigheter. Vi fikk melding fredag, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg i UD til Nettavisen.

Ifølge The Nation har den savnede både norsk og pakistansk statsborgerskap. UD kan ikke bekrefte at han også har pakistansk statsborgerskap. De kan heller ikke bekrefte at det dreier seg om kidnapping.

Mener etterretningstjenesten står bak
Ifølge The Nation dro mannen mot Karachi fredag 7. august med en intercity-buss etter besøk hos familien i Mand. Bussen skal ha blitt bordet av kidnapperne da den nådde kystmotorveien nær en kontrollpost i Uttal, rundt 12 kilometer fra Uttal by. 38-åringens familie skal ha opplyst at kjøretøyene som tok ham med seg ifølge øyenvitner ligner de etterretningstjenesten benytter. Familien påstår at 38-åringen ble bortført av et etterretningsbyrå.

Den savnede, som ifølge The Nation er politisk aktiv i Norge, skal ha en kronisk sykdom som gjør at han er avhengig av medisiner.

Opprørsk provins
For myndighetene i Islamabad er Balochistan en opprørsk provins. Geografisk er den Pakistans største, men er tynt befolket. Lokale stammer yter vedvarende motstand mot sentralmakten. Målet er selvstyre for provinsen, som også ønsker å beholde en større del av inntektene fra naturressursene lokalt, ifølge EPA. En gruppe som kaller seg Balochistans frigjøringshær står på Pakistans terrorliste.