RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn blant de giftigste i verden

Forurensning fra asiatisk industri kan påvirke nordmenns helse.
Forurensning fra asiatisk industri kan påvirke nordmenns helse. (AP)
Sist oppdatert:
Nordmenn har rundt 40 ganger flere miljøgifter i kroppen i dag enn for 60 år siden.

Det viser viser forskning fra Norsk institutt for luftforskning (NILU) og det tverrfaglige Framsenteret i Tromsø.

For 60 år siden var det vanlig å finne seks-sju miljøskadelige stoffer i norske kropper. Nå ligger tallet på 200-300 stoffer, skriver Bergens Tidende ifølge NTB.

– Før ble vi først og fremst utsatt for miljøgifter gjennom arbeid i industri eller lignende. I dag er produkter med miljøgifter en viktig del av hverdagen vår, sier direktør Eldbjørg Heimstad ved Norsk institutt for luftforskning.

Hun opplyser at vi får i oss miljøgifter i alt fra møbler og ytterklær til mat og drikke. Høyt forbruk kan være en av årsakene til at nordmenn er blant de giftigste i verden. Men også andre faktorer påvirker. En del miljøgifter i gjenstander blir frigjort og fraktet med luft. Vindstrømmer tar dem med seg til vår del av verden. Dermed kan giftige stoffer fra for eksempel asiatisk industri havne i økosystemer i Norge, mener forskerne.

– Vi får i oss syntetiske stoffer som vi ikke vet rekkevidden av ennå. Industrien kommer dessverre forskningen i forkjøpet med å utvikle og bruke nye stoffer som kan være farlige, sier Heimstad.

Forbrukerrådets fagdirektør for mat og handel, Gunstein Instefjord, etterlyser et strengere regelverk i Norge for hvilke stoffer som er lovlige, og hvilke mengder som skal tillates. Han viser til at Sverige og Danmark har strengere regler enn det EUs egne direktiver tilsier. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere