Lille julaften er som regel en av de de store handelsdagene før jul, og vi trekker kortene som bare det.

Klokken 11.24 lille julaften formiddag hadde nordmenn trukket kortet over 1.450.000 ganger, siden midnatt.

– Basert på tallene til nå så vil det i dag trolig bli utført i overkant av 7,5 millioner kortkjøp, og omsetningen med kort vil mest sannsynlig være på mer enn tre milliarder kroner, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under)

Økt kortomsetning

I perioden 1. - 21 desember har vi benyttet betalingskort nesten 125 millioner ganger, som er en vekst på litt under fem prosent sammenlignet med samme periode i 2015.

Omsetningen med kort har i disse desemberdagene vært på 46 milliarder kroner. Nets opplyser at økningen er på cirka 2,5 prosent sammenlignet med i fjor.

- Nesten 9 av 10 kortkjøp er med BankAxept, det vil si penger man har på konto, sier Tjore.

Det er også utfordringer knyttet til bruk av bank- og kredittkort. Ferske tall fra inkassoselskapet Kredinor viser at forbrukerkreditt utgjør 180 milliarder kroner av norske husholdningers totale gjeldsbelastning.

Dette betyr at cirka fem prosent av totale utlån er usikret. Mislighold av slike lån fra 2013 til 2015 viser at det er 26 prosent økning i antall saker innen mislighold av kredittkortgjeld.

35 prosent av sakene er rene krav fra kreditor. Tallene fra Kredinor viser også at det er en økning på 30 prosent i antall saker innen mislighold av forbrukslån. 55 av sakene er krav.

- Når det kommer til gjeldsbyrde blant dem som ligger med inkassosaker hos oss, ser vi det er en økning på alle områder vi jobber, innen energi, telecom, handelsvarer, forbruksfinansiering og kredittkort, sier markedssjef i Kredinor Ingjerd Thurmer til Nettavisen.

- Vi ser også at det er summen av all kreditt som gir sårbarhet blant de som skylder penger - spesielt hvis det skjer endringer i inntekt, sivil status – eller det kommer en renteøkning. En litt høyere strømregning når vinteren siger på kan gjerne «velte lasset» for en som har forbrukt for mye over tid og skylder penger til mange.

HTML EMBED
embedNAvideo("5aW5vUQsq9ECmGsNjz2H1A", false)

Black Friday

I tillegg til BankAxept-kort, fordeler kortbruken seg på ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort.

– Med unntak av søndag, så har det hver dag siden fredag 16. desember blitt utført mer enn syv millioner kortkjøp. Så sammenlignet med tidligere år så kan det se ut som handelen er mer fordelt utover flere dager, sier Tjore

Dagen med flest antall korttrekk var 25. november, som var Black Friday. På denne dagen var det nesten 8,1 millioner kortkjøp, og en omsetning på cirka 3,3 milliarder kroner.

Tallnene til Kredinor viser at inkassoutviklingen øker sterkest blant de unge, spesielt er det unge menn mellom 18-25 år en utsatt gruppe.

Advarer

For deg som er ute i siste liten er det lett å la seg stresse. Det er også når vi er mest stresset det er enklest å bruke mer penger, mener forbrukerøkonmene.

- Julen er blitt ekstrem forbruksrettet. Det er stor fokus på gaver og mat, noe som fører til økt belastning for mange. Da kan det bli fristende å ty til kredittkortet. Det er når vi er stresset vi bruker mest penger, sier forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan til Nettavisen.

For deg som er ute i siste liten har hun følgende tips:

  1. Kutt ned på antallet du skal kjøpe julepresanger til.
  2. Kjøp julegaver du har råd til. Ikke vær redd for å virke gjerrig. Gi gjerne bort hjemmelagde julegaver, som bilder du rammer inn eller brente mandler.
  3. Planlegg matinnkjøp. Husk at butikken også er åpen i romjulen.

- Selv om det frister å bruke kredittkortet må du huske på at du kan risikere å våkne opp til en blåmandag i januar. Hvis du heller ikke har en plan for hvordan du skal betale ned julemoroen kan du risikere å bli sittende med regningen til langt ut i 2017, sier Reitan.

Tar ikke kontakt

Den aldersgruppene som erfaringsmessig har mange saker er i alderen 34-49 år. Inkassoutviklingen blant de eldre går noe ned, ifølge Kredinor.

- Vi synes utviklingen blant de unge er uheldig, og vi ønsker oss færre unge med inkassosaker. Vi forsøker nå å være mer proaktive – spesielt overfor de unge – med å ta kontakt raskt for å få høre hvordan deres generelle situasjon er – og om de har noen plan for å finne en løsning på betalingsproblemene, sier Thurmer.

- Vi har utviklet et eget nettsted, smartbetaler.no, med informasjon og noen verktøy som skal være en hjelp i å forebygge betalingsproblemer, men dette er så tidlig at vi ikke har noen erfaringer fra bruken av sidene ennå.

Utfordringen for mange unge er at de vegrer seg for å ta kontakt med inkassoselskapene.

- Hvis inkassosaker blir liggende vil det gjøre vondt verre. Både i beløp de skylder og inkassokostnader fordi vi tar ut lovpålagte renter og gebyrer. Jo tidligere problemet anerkjennes – jo raskere og bedre kommer den som skylder penger ut av den vanskelige situasjonen, sier Thurmer.