*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn delt i synet på militær innsats i Syria

lant regjeringspartienes velgere det er flertall for et norsk styrkebidrag. Bildet viser norske marinejegere og soldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK) under en demonstrasjon i 2015. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

41,2 prosent av de spurte i en ny meningsmåling mener Norge bør sende jagerfly eller bakkestyrker til å bekjempe IS i Syria. 44,7 prosent er imot et slikt bidrag.

14 prosent svarer «vet ikke» i undersøkelsen som er gjennomført av Sentio for Klassekampen. Motstanden er størst blant De Grønnes og SVs velgere, der henholdsvis 67,8 og 66 prosent sier nei til økt norsk deltakelse. Det er bare blant regjeringspartienes velgere det er flertall for et norsk styrkebidrag. 53,4 prosent av Høyres velgere er positive, mens 54 prosent av Frps velgere er det.

– Jeg er overrasket over at det er så mange som er for å sende fly og bakkestyrker, sier forsvarspolitisk talsperson og nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp). Han har tidligere sagt at han mener det ikke er naturlig for Norge å bidra med mer militære styrker. Han sier et eventuelt norsk bidrag bør være innen sanitet, logistikk eller etterretning.

På forespørsel fra irakiske myndigheter, bidrar Norge i dag med opptrening av kurdiske peshmerga-soldater nord i landet. USA har bedt Norge bidra med fly, spesialsoldater eller logistikk til innsatsen i Syria.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.