Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn evakuert fra Gaza

Seks norske statsborgere er evakuert fra Gaza fredag formiddag.

Norske diplomater har tatt imot seks nordmenn, én kvinne og en familie på fem, ved grenseovergangen Eretz fredag formiddag og skal eskortere dem videre til Jordan.

Ambassaderåd Ketil Eik ved det norske representasjonskontoret i Al Ram på Vestbredden bekreftet overfor Nettavisen ved 10.00-tiden at seks nordmenn har passert grensen.

- Det stemmer. Vi er på vei til den jordanske grensen. De er lettet over å komme ut, men de har hatt en røff tid, sier Eik.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

280726

Familien var tydelig preget etter å ha oppholdt seg i krigssonen den siste uken.

- Jeg er glad for å komme tilbake til Norge, og jeg er glad for å være her hos min familie, sier den norske legen Ibrahim Abureia til TV2 Nyhetskanalen idet han og familien ankom Israel.

Sønn (6) skadd
En av de seks norske statsborgere ble skadd under et israelsk angrep i Gaza, men han skal ikke være kritisk skadd.

- Det er sønnen som har fått en skade, men det skal ikke være alvorlig. Det skjedde på tirsdag. Det som har skjedd er at han har fått kuttskader i hodet etter at et vindu ble knust i en eksplosjon. Men faren er selv lege og det skal være snakk om lettere skader, sier Eik.

De norske representantene som er på grensa til Gaza for å hente ut nordmennene, måtte søke dekning i tilfluktsrom da raketter ble avfyrt i området fredag morgen, melder NTB.

- Det har vært rakettbeskytning i området mens vi har vært her, og vi måtte i en tidlig fase gå i tilfluktsrom. Nå har det ikke vært raketter her på en halvtime, men området er jo ustabilt, sier ministerråd Tor Wennesland på telefon til NTB fra grenseovergangen i Erez, nord på Gazastripen, fredag morgen.

Ministerråd Ketil Eik bekrefter at det var kamphandlinger ved grenseovergangen Eretz tidlig fredag.

- Det gikk noen Qassam-raketter over terminalen da vi kom fram i dag tidlig, men de landet et godt stykke unna. Dette er raketter som ble avfyrt av Hamas mot israelske mål, sier Eik.

LES OGSÅ: Hamas-leder drept
LES OGSÅ: Norsk familie nektes utreise fra Gaza

Norske myndigheter har de siste dagene blitt kontaktet av andre norske statsborgere som har ytret ønske om å forlate Gaza, men de vil ikke være en del av fredagens evakuering.

- Det er snakk om seks norske statsborgere som har tatt kontakt. De har vi dessverre ikke fått utreisetillatelse for og de kan ikke passere i dag, sier ambassaderåd Ketil Eik.

Jobber intenst
Norske myndigheter jobber nå intenst med å tilrettelegge for nye evakueringer.

Det må innvilges en ny utreisetillatelse før de resterende nordmennene kan evakueres.

- Nå har jo Israel innført en generell stengning av grensene, så vi vet ikke ennå hva dette betyr i forhold til prosedyrer. Det vil også vurderes utreise over til Egypt. Vi jobber med flere muligheter, sier ministerråd ved den norske ambassaden i Tel Aviv, Lene Lind, til Nettavisen.

Rundt 300 mennesker blir evakuert fra Gaza over Eretz-overgangen fredag, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Om lag 400 palestinere og fire israelere er blitt drept siden konflikten blusset opp forrige lørdag. I tillegg er 1600 palestinere skadd.

De israelske luftangrepene fortsatte natt til fredag og rundt 15 mål er blitt bombet i løpet av natten. FN og EU forsøker å få til en humanitær våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel, slik at hjelpeorganisasjoner kan ta seg inn til Gaza med nødhjelp.

Men så langt har de ikke lykkes med dette.