RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn får ikke Apples musikksuksess før neste år

Sist oppdatert:
Europa-lanseringen av Apples musikksuksess er forsinket på grunn av krangling hos plateselskapene.

Til tross for et svært begrenset nedslagsfelt, har Apples musikktjeneste iTunes blitt en hit blant amerikanske Mac-brukere. Fem millioner sanger er lastet ned de første to månedene.

At målgruppen kun er amerikanere med nyere Mac-operativsysstemer synes ikke å ha satt demper på volumet.

Apple har tidligere flagget at det både kommer en Windows-versjon og at tjenesten vil bli tilgjengelig for nettbrukere utenfor USA. Det skulle skje allerede i år.

Men nå er den europeiske satsingen forsinket. Det skriver britiske Independent.

Problemet er uenighet mellom plateselskapene og artistene i forhold til lisensering av musikken for online-bruk. I Europa finnes det individuelle kontrakter for hvert land for hvor mye artistene skal få betalt for musikknedlastinger - hvis artistene og selskapene i det hele tatt har regulert forholdene.

Viseadministrerende i Apples Europa-virksomhet, Pascal Cagni, sier at systemet med samme-pris-for-alle som fungerer i USA blir vanskeligere å innføre i Europa, ikke minst fordi de store plateselskapene har på plass et skikkelig system for digitale rettigheter.

Han avviser overfor Independent at det vil komme en eruopeisk tjeneste allerede i september, som enkelte medier allerede har varslet.

Les mer om iTunes her:

Apple har solgt fem millioner låter (25.06.2003)

Solgte en million musikkfiler (06.05.2003)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere