*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn hamstrer munnbind

Foto: MARK RALSTON (AFP)

Apotek har gått tom for munnbind.

29.04.09 09:04

Bergenserne hamstrer munnbind av frykt for at svineinfluensaen skal komme til Vestlandets hovedstad.

Apotekene i Bergen melder om økt salg av munnbind, engangshansker og desinfeksjonsmidler som antibac i forbindelse med influensautbruddet i Mexico.

- Vi har hatt mange spørsmål om engangshansker og munnbind. Da opplyser vi også om at det er lurt å bruke antibac, sier provisorfarmasøyt Pål Espen Johannessen ved Apotek 1 Svanen i Strandgaten til Bergens Tidendes nettutgave.

Tomme for munnbind
Apoteket meldte tirsdag kveld at de har gått helt tom for munnbind. Vanligvis omsetter apoteket knapt munnbind i det hele tatt.

- Vi har bestilt inn flere, men leverandøren er også tom for munnbind på grunn av den økte etterspørselen, sier Johannessen.

Vitus Apotek på Bergen Storsenter har begynt å selge desinfeksjonsmidler i mindre pakninger enn vanlig, fordi dette etterspørres av alle, men særlig av dem som skal ut på reise.

Boots apotek i Fyllingsdalen og Vitusapotek på Gullgruven forbereder seg også på økt salg av disse varene.

Kan være bortkastet
Folkehelseinstituttets overlege Bjørn G. Iversen mener imidlertid at munnbind kan være bortkastet. Han sier til NTB at de fleste bruker munnbind på feil måte, noe som øker risikoen for å bli smittet.

- Man må ta på munnbindet på riktig måte, og man bør skifte det ofte. Hvis ikke, blir det fuktig, og det er ikke bra. Dessuten er det mange som er borti munnbindet med fingrene og fikler. Da kan man faktisk bli mer utsatt for smitte, sier Iversen.

Nedjusterer dødstall
Mexicanske myndigheter har tidligere opplyst at 20 mennesker er bekreftet døde som følge av svineinfluensa, men helseminister Jose Angel Cordova opplyser nå at tallet er nedjustert til sju.

Myndighetene oppjusterer samtidig tallet på mulige svineinfluensadødsfall fra 152 til 159.

Ifølge Cordova er det registrert rundt 2500 mulige tilfeller av svineinfluensa i landet, og av disse er over 1300 nå innlagt på sykehus.

I USA er 64 bekreftet smittet av svineinfluensaen, men hittil har ingen dødd av sykdommen.

Ti nordmenn sjekkes
Mexico, USA, Canada, Storbritannia, Spania, New Zealand, Israel og Tyskland har bekreftede tilfeller av viruset, og om lag ti personer i Norge blir undersøkt med mistanke om svineinfluensa.

- Det er ingen bekreftede tilfeller i Norge foreløpig, sier pressekontakt i Folkehelseinstituttet, Therese Øgaard, til Nettavisen ved 19.30-tiden tirsdag kveld.

Prøvesvarene til den to år gamle gutten som blir sjekket for svineinfluensa i Vestfold venter prøvesvar tilbake onsdag.

Tyskland fikk onsdag bekreftet et tilfelle av svineinfluensa i Bayern.

- Robert Koch-instituttet har bekreftet et tilfelle av svineinfluensa i Bayern. Det ble funnet hos en pasient fra Regensburg-området, sier tyske helsemyndigheter ifølge Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.